Markun uutiskirje: Kriisinhallintakeskuksen paikka on Kuopiossa - Postilaki turvaa postinjakelun koko maassa

Share |
09.06.2017

Hyvä ystävä!

Kotimaisessa, eurooppalaisessa ja kansainvälisessä politiikassa eletään mielenkiintoisia aikoja. Kun turbulenssia vaikuttaa olevan vähän joka suunnalla, on meidän Suomessa syytä pitää pää kylmänä. Mikä on oleellista? Suomalaisten työpaikat ja hyvinvointi. Uudet talousennusteet ja erilaiset mittarit osoittavat, että Suomi on päässyt vahvaan kasvuun ja käänne on tapahtunut. Onnistunut politiikka tuottaa tulosta.

Kriisinhallintakeskuksen paikka on Kuopiossa

Sisäministeriön asettama selvitysryhmä tiputti torstaina pommin kun se esitti Kriisinhallintakeskuksen (CMC Finland) siirtoa pois Kuopiosta pääkaupunkiseudulle. Selvitysryhmä jatkaa Fimeasta tuttua kaavaa: selvitys on tarkoitushakuinen ja päämääränä vain siirto pääkaupunkiseudulle – Kuopion hyviä puolia ja vaihtoehtoa ei edes tuoda esiin millään tavoin.

Eri ministeriöissä vaikuttaa toimivan virkamieskuntaa, jotka näkevät virastojen ja keskusten ainoana mahdollisena sijaintipaikkana pääkaupunkiseudun eivätkä ymmärrä muun Suomen mahdollisuuksia ja vahvuuksia. Maakunnissa ympäri Suomen toimii koko joukko kansainvälisiä yrityksiä, joille sijainti muualla kuin pääkaupunkiseudulla ei ole mikään ongelma kansainväliselle liiketoiminnalle. Miten on mahdollista, että ministeriöiden ja selvityshenkilöiden mielestä julkisen sektorin kansainvälinen yhteistyö onnistuu vain pääkaupunkiseudulta käsin, mutta elinkeinoelämä pystyy toimimaan kansainvälisesti vaikka Vieremältä käsin, puhumattakaan erinomaisin yhteyksin varustetusta Kuopiosta?

Selvitysryhmä antaa pitkän litanian moitteita Kriisinhallintakeskukselle. Suurin osa kritiikistä osuu kuitenkin johtamiseen ja henkilökysymyksiin, joilla ei ole mitään tekemistä keskuksen sijaintipaikan kanssa. Yritetäänkö epäonnistunutta johtamista vierittää nyt sijaintipaikan piikkiin? Mikä vastuu ministeriöillä itsellään on epäonnistumisissa? Ensimmäisenä asiana ministeriöihin pitäisi hankkia peilit ja opettaa mitä vastuunkanto on.

Kriisinhallintakeskuksen selvitys ei tuo esiin mitään sellaisia painavia seikkoja miksi siviilikriisinhallintaan keskittynyt Kriisinhallintakeskus tai jatkossa kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan keskus ei voisi toimia menestyksellisesti myös Kuopiossa. Esiin tuodut ongelmat ovat ratkaistavissa sijaintipaikasta riippumatta. Osaamistakin Kuopiossa on löydettävissä, jonka osoittaa keskeytetty Kriisinhallintakeskuksen johtajahaku isolla määrällä osaavia ja päteviä hakijoita. Verkottunut ja paikkaan sitomaton yhteistyö pitäisi olla jo tätä päivää. Unohtaa ei sovi myöskään Kuopion olemassa olevia puitteita, joiden rakentaminen muualle tuhlaisi veronmaksajien rahoja.

Postilaki turvaa postinjakelun koko maassa

Eduskunta käsittelee tällä hetkellä esitystä uudeksi postilaiksi. Keskustan tavoitteiden mukaisesti postilain uudistuksella turvataan postipalvelut: vähintään viisipäiväinen jakelu maaseudulla ja käytännössä sama myös kaupungeissa. Vaihtoehtona olisi ollut siirtyä koko maassa vain 3-päiväiseen jakeluun.

Oppositio maalailee postilain uudistuksessa mitä erilaisempia mörköjä seinälle. Tämä on turhaa pelottelua. Uusi laki velvoittaa viime kädessä Postin huolehtimaan siitä, että haja-asutusalueella kirjeposti ja sitä kautta myös lehti jaetaan vähintään viitenä päivänä viikossa. Käytännössä sama toteutuu myös kaupungeissa, joissa on jakelutoimintaa eri yhtiöiden toimesta markkinaehtoisesti. Uusi postilaki myös vahvistaa Postin toimintaedellytyksiä rajusti muuttuvassa ympäristössä, jossa entistä suurempi määrä postia siirtyy sähköiseen muotoon.

Postilaki koskee vain ns. yleispalvelutuotteita, joita ovat postimerkilliset kirjeet ja postikortit sekä pienet paketit. Niiden osuus kaikista postilähetyksistä on alle 5 %. Esimerkiksi viranomaiskirjeiden, yrityskirjeiden (laskut) ja postipakettien kulkunopeutta ei säädellä postilaissa. Laki määrittää yleispalvelutuotteiden minimin. Mikään ei estä postin jakelua vaikka viikon jokaisena päivänä, jos jaettavaa on. Postilain uudistus antaa joustoillaan eväitä vastata muuttuvan maailman tarpeisiin ja palauttaa postinjakelu toimivaksi.

Postilain käsittelyssä oppositio on tuttuun tapaan vain vastustanut uudistusta ilman omaa vaihtoehtoa ja esitystä siitä, miten postinjakelun ongelmat ja digitalisaation tuoma postin murros saadaan ratkaistua. Vastustamisessa käytännössä ainoaksi vaihtoehdoksi jää veronmaksajien kukkarolle meneminen ja Postin pilkkominen. Vastuullista politiikkaa olisi esittää vaihtoehto pelkän vastustuksen sijasta. Jo nyt kirjeiden, postikorttien sekä sanoma- ja aikakauslehtien jakelumäärät ovat romahtaneet 1950- ja 1960-lukujen tasolle ja vastaava kehitys jatkuu edelleen. Tulevaisuus tulee, vaikka kuinka tarrautuisi menneisyyteen.

Keskustanaiset siirtyy uuteen aikaan

Viikonloppuna keskustanaiset valitsevat uuden puheenjohtajiston liittokokouksessaan. Tällöin päättyy kollegani, kansanedustaja Elsi Kataisen 14 vuoden mittainen kausi Keskustanaisten johtotehtävissä; Elsi on toiminut Keskustanaisten puheenjohtajana 6 vuotta ja sitä ennen varapuheenjohtajana 8 vuotta. Lämmin kiitos Elsille ansiokkaasta työstä keskustaperheen eteen!

Markku Rossi 

Tilaa Markun uutiskirje tästä!

04.06.2018Markku Rossi ei asetu ehdolle eduskuntaan
23.05.2018Some-aikakauden infokratiaa
21.05.2018Puhe johtajaylilääkäri Jorma Penttisen eläkejuhlasymposiumissa
01.05.2018Aatteet ja arvot edellä - kansanedustaja Markku Rossi Keskustan vihreässä vapussa 2018
27.04.2018Markku Rossi kansallisen veteraanipäivän Kuopion kaupungin tervehdyksessä
12.04.2018Kansanedustaja Rossin kysymys Kriisinhallintakeskuksen siirtämisestä kyselytunnilla sisäministeri Mykkäselle
12.04.2018Vastine sisäministeri Mykkäselle: Kriisinhallintakeskuksen siirrolle ei perusteita
06.04.2018Kansanedustaja Markku Rossi: Kriisinhallintakeskuksen siirto Kuopiosta on törkeä keskittämispäätös
28.02.2018Keskustan Rossi ja Vehkaperä parlamentaarisen väylätyöryhmän raportista: Askeleita oikeaan suuntaan
24.01.2018Työ näkyy!

Siirry arkistoon »