Markun uutiskirje: Sipilä johti hallituskriisin onnistuneesti

Share |
22.06.2017

Hyvä ystävä!

Suomen poliittisella kentällä on riittänyt turbulenssia ja käänteitä viime aikoina. Juhannuksen viettoon jäädään kuitenkin kaiken jälkeen tilanteessa, jossa Suomessa on päätöksenteko- ja toimintakykyinen hallitus. Uudistustyö Suomen hyväksi jatkuu.

Sipilä johti hallituskriisin onnistuneesti

Perussuomalaisten puoluekokouksen henkilövalinnoista lähti liikkeelle tapahtumakulku, joka hakee vertaistaan Suomen poliittisesta historiasta. Perussuomalaiset valitsivat koko puoluejohtoon nk. nuivan siiven edustajia, jotka profiloituvat erityisesti maahanmuutto- ja EU –kriittisyydellä. Tämä siipi tunnetusti vähintäänkin flirttailee rasismin kanssa ja mukana tuntuu olevan myös äärioikeistolaisia toimijoita. Kahdella puoluejohtoon kuuluvalla on tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Väistyneeseen puheenjohtajaan Timo Soiniin henkilöitynyt ”smp-siipi” jäi puoluekokouksessa jyrän alle ja koki tulleensa nöyryytetyksi – heidän näkökulmastaan puolueessa toteutui totaalinen vallankaappaus kyseenalaisella masinoinnilla. Moni perussuomalainen totesi, että poliittinen koti paloi puoluekokousviikonloppuna. Perussuomalaiset oli eri puolue viikonlopun jälkeen kuin sitä ennen.

Hallituksen sisällä käytiin pääministeri Juha Sipilän johdolla asiaankuuluvat keskustelut hallituspuolueen uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa. Keskustelujen jälkeen oli selvää, ettei keskustalla ja kokoomuksella ollut haluja jatkaa hallitusyhteistyötä Halla-ahon perussuomalaisten kanssa.

Päätöksen taustalla oli liian suureksi kasvanut arvopohjan erilaisuus sekä Suomen etu. Keskustan lähtökohta on, että ihmisarvo on jakamaton eikä rasismia hyväksytä. Tässä Halla-ahon kanssa tuntuu olevan merkittävä eroavaisuus. Onnistunut hallitusyhteistyö ja päätöksentekokyky edellyttävät riittävää yhteyttä hallituspuolueiden arvopohjissa, jotta yllättäenkin eteen tulevia kysymyksiä pystytään ratkaisemaan ja löytämään kompromisseja. Pelkkä hallitusohjelma ei ratkaise kaikkia kysymyksiä. Suomi tarvitsee nyt herkässä tilanteessa poliittista vakautta. Jatkaminen Halla-ahon kanssa olisi tarkoittanut epävakautta ja epävarmuutta. Hallitusyhteistyön tarvitsemaa luottamusta ei siis ollut.

Keskustan ja pääministeri Sipilän päätös tässä vaiheessa oli selvä; Sipilä jättää hallituksen eronpyynnön ja parlamentaarisen marssijärjestyksen mukaan lähdetään muodostamaan uutta hallitusta. Nopeasti tuli kuitenkin uusi käänne, kun peräti 20 perussuomalaista erosi eduskuntaryhmästään ja perusti oman uuden eduskuntaryhmän, joka oli valmis tukemaan olemassa olevaa Sipilän hallitusta. Etukäteen spekuloitiin yksittäisillä loikkauksilla, mutta näin ison joukon irtaantuminen tuli täysin yllätyksenä. Tämän jälkeen syntyi nopeasti ratkaisu, että Sipilän hallitus jatkoi työtään vanhalla ministeriöllä ja hallitusohjelmalla. Tälle haettiin parlamentaarinen oikeutus ja hyväksyntä pääministerin tiedonannolla, joka päättyi eduskunnan antamaan luottamukseen luottamusäänestyksessä.

Tapahtumien kulusta ja ennakkotiedoista on esitetty monenlaisia tarinoita, joissa mielikuvituksella ei ole ollut rajaa. Asiat ja tapahtumat etenivät nopeasti, mutta oleellista on huomata, että pääministeri Sipilä johti prosessia ja piti tilanteen hallinnassa jatkuvasti johdonmukaisella ja rauhallisella tyylillä. Hallituskriisiin löytyi ratkaisu nopeasti ja maan poliittinen johto pystyi palaamaan normaaliin päiväjärjestykseen ilman suurempia vahinkoja. Keskusta toimi vakauden, Suomen edun ja uudistyön jatkamisen puolesta. Turvasimme positiivisen talouskehityksen jatkumisen ja samalla oikeistoradikaalille populismille osoitettiin raja, jonka yli kulkemista ei hyväksytä.

Positiivinen kehitys vauhdittuu ja ratkaisuja syntyy

Suomi on vihdoin päässyt kiinni erinomaiseen talouskehitykseen. Nyt myös valtiovarainministeriö tuplasi ennusteensa talouskasvusta kuluvalle vuodelle muiden ennustelaitosten vanavedessä. Käytännössä nyt kaikki talousennusteet lupailevat n. 2,4 – 3 prosentin talouskasvua. Se on huikea ero menneisiin vuosiin ja taantuma-aikoihin. EU:n tuoreet tilastot taas kertovat Suomen kustannuskilpailukyvyn paranevan nyt erittäin hyvin verrattuna kilpailijamaihin. Tämä osoittaa, että tehdyt päätöksen ja linja ovat olleet oikeita. Hyvää kehitystä pitää nyt vain vauhdittaa ja turvata, jotta yhä useampi suomalainen pääsee töihin ja velkaantuminen päättyy.

Uusiakin ratkaisujakin syntyy. Hallituspuolueet pääsivät sopuun alkoholilain uudistuksesta, joka tulee syksyllä eduskunnan käsittelyyn ja astunee voimaan ensi vuoden alusta. Uudistus modernisoi alkoholilakia ja poistaa turhia byrokratian esteitä. Kaupassa myytävän alkoholin valmistustaparajoite poistuu, mutta eduskuntaryhmien sopimuksen mukaisesti prosenttiraja jää eduskuntakäsittelyssä lopullisesti ratkaistavaksi.

Eduskuntaryhmät ovat päässeet sopuun myös Yle-veron muutoksista. Se tarkoittaa, että noin 400 000 pienituloisimmalta suomalaiselta poistuu Yle-vero kokonaan. Ratkaisu on oikeudenmukainen ja parantaa heikompiosaisten tilannetta.

Juhannusviikolla eduskunnassa katseita käännettiin myös tulevaisuuteen, kun käsittelyssä oli hallituksen Tulevaisuuselonteko. Lue pääministeri Sipilän esittelypuheenvuoro tulevaisuusselonteosta tästä!

Tältä pohjalta on hyvä siirtyä Juhannuksen viettoon. Suomessa on entistäkin toimintakykyisempi ja päättäväinen hallitus, joka uudistaa maatamme ja pystyy jatkossa kiinnittämään entistä enemmän huomiota myös heikompiosaisten asemaan.

Toivotan Sinulle ja läheisillesi hauskaa ja turvallista Juhannusta!

Markku Rossi

Tilaa Markun uutiskirje tästä!

04.06.2018Markku Rossi ei asetu ehdolle eduskuntaan
23.05.2018Some-aikakauden infokratiaa
21.05.2018Puhe johtajaylilääkäri Jorma Penttisen eläkejuhlasymposiumissa
01.05.2018Aatteet ja arvot edellä - kansanedustaja Markku Rossi Keskustan vihreässä vapussa 2018
27.04.2018Markku Rossi kansallisen veteraanipäivän Kuopion kaupungin tervehdyksessä
12.04.2018Kansanedustaja Rossin kysymys Kriisinhallintakeskuksen siirtämisestä kyselytunnilla sisäministeri Mykkäselle
12.04.2018Vastine sisäministeri Mykkäselle: Kriisinhallintakeskuksen siirrolle ei perusteita
06.04.2018Kansanedustaja Markku Rossi: Kriisinhallintakeskuksen siirto Kuopiosta on törkeä keskittämispäätös
28.02.2018Keskustan Rossi ja Vehkaperä parlamentaarisen väylätyöryhmän raportista: Askeleita oikeaan suuntaan
24.01.2018Työ näkyy!

Siirry arkistoon »