Kymmenen faktaa Fimeasta

Share |
19.07.2017

1. Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän (kesk.) esityksestä Matti Vanhasen (kesk.) II hallitus yhdisti lääkealan hallinnon ja perusti uuden Lääkealan tutkimus- ja kehittämiskeskus Fimean, jonka pääpaikka aloitti Kuopiossa vuonna 2009. Samaa linjaa tuki ministeri Juha Rehula (kesk.) jo Vanhasen ja Mari Kiviniemen (kesk.) hallituksissa. 
 
2. Jyrki Kataisen (kok) hallituksen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok) teki lykkäyspäätöksen Fimean toimintojen siirtämisestä vuoteen 2018 mennessä Kuopioon. Vuosien saatossa neljäsosa 250 työpaikasta on sijoittunut Kuopioon, valtaosa on pysynyt Helsingissä.
 
3. Sittemmin asiaa ovat pallotelleet vuorollaan ministerit Laura Räty (kok), Hanna Mäntylä (ps) ja nyt viimeksi Pirkko Mattila (ps). 
 
4. Fimean henkilöstö viraston johtoa myöten on vastustanut muuttoa Kuopioon, näin on toiminut myös Helsingin Sanomat ja Helsingin poliittinen johto sekä suuri osa STM:n virkakunnasta. Viimeksi Osmo Soininvaara esitti selvityshenkilönä Fimean pääpaikan siirtämistä Helsinkiin.
 
5. Savo-Karjalan kansanedustajina olemme tehneet töitä yli puoluerajojen koko ajan yksituumaisesti ja määrätietoisesti niin julkisuudessa kuin taustalla Fimean pääpaikan säilyttämiseksi ja kehittämiseksi Kuopiossa. Olemme hyväksyneet myös Fimean toiminnan Helsingissä, ilman pakkosiirtoja ja irtisanomisia. Puolentoista vuoden takaisen kompromissiesityksemme lähtökohtana kuitenkin on, että viraston johto asettuu Kuopion pääpaikkaan ja että avautuvat virat perustetaan Kuopioon. Tämä esitys laadittiin yhdessä maakunnan toimijoiden kesken.
 
6. Juha Sipilän (kesk.) hallitus teki päätöksen kesäkuussa 2017 Fimean pääpaikan säilyttämisestä Kuopiossa. Toiminnot jatkuvat myös Helsingissä ja avautuvat virat perustetaan tarkoituksenmukaisesti niin Kuopioon kuin Helsinkiin. Samassa yhteydessä hallitus teki myös päätöksen koordinoivan kansallisen neurokeskuksen perustamisesta Kuopioon.
 
7. Ja nyt sitten Savossa tapellaan keskenään ja tuhkaa ripotellaan toistemme päälle, kun Fimeaa ei saada kokonaisuudessaan Kuopioon. Ja Helsingin herrat nauraa.
 
8. Joka tapauksessa Savo-Karjalan edunvalvontatyötä on jatkettava ja tehtävä entistä tiiviimmin. Hyvän pohjan tälle antaa Kuopion ja Joensuun kaupunkien toimivat välit sekä nyt myös parantunut maakuntaliittojen välinen yhteistyö. Työtä kyllä pisaa - Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa on runsaasti kehittämishankkeita esim. biotalouden ja koulutuksen parissa.
 
9. Jokainen voi vetää omat poliittiset johtopäätöksensä aluepolitiikan kehityksestä. Fakta on kuitenkin, että ilman keskustaa ja nyt lopuksi pääministeri Juha Sipilää, Fimean pääpaikka ei olisi Kuopiossa.
 
10. Nyt Fimean osalta tärkeintä on työrauha ja tärkeän kansallisen lääkealan työn jatkuminen mahdollisimman tehokkaana ja tuloksekkaana. 
 
Markku Rossi
Kansanedustaja (kesk.)
Kuopio
04.06.2018Markku Rossi ei asetu ehdolle eduskuntaan
23.05.2018Some-aikakauden infokratiaa
21.05.2018Puhe johtajaylilääkäri Jorma Penttisen eläkejuhlasymposiumissa
01.05.2018Aatteet ja arvot edellä - kansanedustaja Markku Rossi Keskustan vihreässä vapussa 2018
27.04.2018Markku Rossi kansallisen veteraanipäivän Kuopion kaupungin tervehdyksessä
12.04.2018Kansanedustaja Rossin kysymys Kriisinhallintakeskuksen siirtämisestä kyselytunnilla sisäministeri Mykkäselle
12.04.2018Vastine sisäministeri Mykkäselle: Kriisinhallintakeskuksen siirrolle ei perusteita
06.04.2018Kansanedustaja Markku Rossi: Kriisinhallintakeskuksen siirto Kuopiosta on törkeä keskittämispäätös
28.02.2018Keskustan Rossi ja Vehkaperä parlamentaarisen väylätyöryhmän raportista: Askeleita oikeaan suuntaan
24.01.2018Työ näkyy!

Siirry arkistoon »