Kansanedustaja Markku Rossin puhe terrorismista Etyjin kokouksessa Minskissä

Share |
05.07.2017

Etyj parlamentaarinen yleiskokouksen kesäkokous Minskissä 5.-9.7.
Kansanedustaja Markku Rossi

Kunnia-arvoinen presidentti, arvoisat kuuliljat!

Terroristit ovat iskeneet viime aikoina eri puolilla Eurooppaa, muun muassa Lontoossa, Manchesterissa, Tukholmassa, Pietarissa, Berliinissa ja Nizzassa. Radikalisoitumisen ja terrorismin uhka on selvästi noussut. Uhkakuvat ja terrorismin keinot ovat entistä moninaisemmat, mikä vaikeuttaa terrorismin torjuntaa.

Valtioiden tärkeimpiä tehtäviä on turvallisuuden, demokratian ja ihmisoikeuksien suojelu. Terrorismi uhkaa säälittä kansalaisten turvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta sekä yhteiskunnan elintärkeitä instituutioita ja toimintoja.

Kaikkien valtioiden tulee parantaa huomattavasti terrorismin torjunnan kykyä ja ennaltaehkäisyä. Tässä keskeisintä on valtioiden ja toimijoiden välinen yhteistyö. Poliisille ja turvallisuusviranomaisille täytyy turvata riittävät resurssit, valtuudet ja kyky toimia. Tiedustelutoiminta tilannekuvan sekä ennakointi- ja analyysikyvyn varmistamiseksi on oltava teknisessä kehityksessä ajan tasalla.

Kaikkia terroristi-iskuja on mahdoton estää ennalta, joten torjuntakyvyn lisäksi huomio tulee kiinnittää myös radikalisoitumisen ennaltaehkäisyyn. Epävakaus Lähi-Idässä, epäonnistuneet valtiot sekä näköalattomuus luovat kasvualustaa terrorismille. Hallitsemattomasta pakolaisuudesta ja kansainvaelluksista aiheutuu kiistatta riski Euroopan turvallisuudelle.

Oikea vastaus ei ole rajojen totaalinen sulkeminen, vaan rauhanrakentaminen, kriisinhallintatyö, kehitysyhteistyö sekä maahanmuuton hallinta ja kontrollointi. Turvaa tarvitsevia autetaan, mutta samalla ei saa antaa terroristisille toimijoille mahdollisuutta hyödyntää tilannetta. Terrorismin rahoituksen kitkeminen kuuluu myös tärkeimpiin torjunnan työkaluihin. Hyvän elämän edellytykset, työ- ja opiskelumahdollisuudet sekä yhteiskuntien sosiaalinen eheys ehkäisevät radikalisoitumista tehokkaasti.

Etyjillä on hyvät edellytykset kehittyä rauhanfoorumina myös terrorismin ehkäisyssä – tähän tulee panostaa entistä enemmän.

Arvoisat kuulijat

Terrorismi on raukkamaista toimintaa, jonka tuomitsemme ja jolle emme saa antaa yhtään elintilaa.. Kansalaisten turvallisuus on taattava parantamalla terrorismin torjuntaa ja kansainvälistä yhteistyötä. Se tulee tehdä löytämällä oikea tasapaino yksilönvapauksien ja yksityisyydensuojan sekä turvallisuusviranomaisten riittävien valtuuksien ja toimintakyvyn välillä.  

On tärkeää myös todeta, että emme saa hyväksyä myöskään valtioiden harjoittamaa terroria omia kansalaisiaan kohtaan. Tässä suhteessa meillä kaikilla täytyy olla ”puhtaat jauhot pussissa” kaikessa toiminnassamme.

04.06.2018Markku Rossi ei asetu ehdolle eduskuntaan
23.05.2018Some-aikakauden infokratiaa
21.05.2018Puhe johtajaylilääkäri Jorma Penttisen eläkejuhlasymposiumissa
01.05.2018Aatteet ja arvot edellä - kansanedustaja Markku Rossi Keskustan vihreässä vapussa 2018
27.04.2018Markku Rossi kansallisen veteraanipäivän Kuopion kaupungin tervehdyksessä
12.04.2018Kansanedustaja Rossin kysymys Kriisinhallintakeskuksen siirtämisestä kyselytunnilla sisäministeri Mykkäselle
12.04.2018Vastine sisäministeri Mykkäselle: Kriisinhallintakeskuksen siirrolle ei perusteita
06.04.2018Kansanedustaja Markku Rossi: Kriisinhallintakeskuksen siirto Kuopiosta on törkeä keskittämispäätös
28.02.2018Keskustan Rossi ja Vehkaperä parlamentaarisen väylätyöryhmän raportista: Askeleita oikeaan suuntaan
24.01.2018Työ näkyy!

Siirry arkistoon »