Kansanedustaja Markku Rossin puhe terrorismista Etyjin kokouksessa Minskissä

Share |
05.07.2017

Etyj parlamentaarinen yleiskokouksen kesäkokous Minskissä 5.-9.7.
Kansanedustaja Markku Rossi

Kunnia-arvoinen presidentti, arvoisat kuuliljat!

Terroristit ovat iskeneet viime aikoina eri puolilla Eurooppaa, muun muassa Lontoossa, Manchesterissa, Tukholmassa, Pietarissa, Berliinissa ja Nizzassa. Radikalisoitumisen ja terrorismin uhka on selvästi noussut. Uhkakuvat ja terrorismin keinot ovat entistä moninaisemmat, mikä vaikeuttaa terrorismin torjuntaa.

Valtioiden tärkeimpiä tehtäviä on turvallisuuden, demokratian ja ihmisoikeuksien suojelu. Terrorismi uhkaa säälittä kansalaisten turvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta sekä yhteiskunnan elintärkeitä instituutioita ja toimintoja.

Kaikkien valtioiden tulee parantaa huomattavasti terrorismin torjunnan kykyä ja ennaltaehkäisyä. Tässä keskeisintä on valtioiden ja toimijoiden välinen yhteistyö. Poliisille ja turvallisuusviranomaisille täytyy turvata riittävät resurssit, valtuudet ja kyky toimia. Tiedustelutoiminta tilannekuvan sekä ennakointi- ja analyysikyvyn varmistamiseksi on oltava teknisessä kehityksessä ajan tasalla.

Kaikkia terroristi-iskuja on mahdoton estää ennalta, joten torjuntakyvyn lisäksi huomio tulee kiinnittää myös radikalisoitumisen ennaltaehkäisyyn. Epävakaus Lähi-Idässä, epäonnistuneet valtiot sekä näköalattomuus luovat kasvualustaa terrorismille. Hallitsemattomasta pakolaisuudesta ja kansainvaelluksista aiheutuu kiistatta riski Euroopan turvallisuudelle.

Oikea vastaus ei ole rajojen totaalinen sulkeminen, vaan rauhanrakentaminen, kriisinhallintatyö, kehitysyhteistyö sekä maahanmuuton hallinta ja kontrollointi. Turvaa tarvitsevia autetaan, mutta samalla ei saa antaa terroristisille toimijoille mahdollisuutta hyödyntää tilannetta. Terrorismin rahoituksen kitkeminen kuuluu myös tärkeimpiin torjunnan työkaluihin. Hyvän elämän edellytykset, työ- ja opiskelumahdollisuudet sekä yhteiskuntien sosiaalinen eheys ehkäisevät radikalisoitumista tehokkaasti.

Etyjillä on hyvät edellytykset kehittyä rauhanfoorumina myös terrorismin ehkäisyssä – tähän tulee panostaa entistä enemmän.

Arvoisat kuulijat

Terrorismi on raukkamaista toimintaa, jonka tuomitsemme ja jolle emme saa antaa yhtään elintilaa.. Kansalaisten turvallisuus on taattava parantamalla terrorismin torjuntaa ja kansainvälistä yhteistyötä. Se tulee tehdä löytämällä oikea tasapaino yksilönvapauksien ja yksityisyydensuojan sekä turvallisuusviranomaisten riittävien valtuuksien ja toimintakyvyn välillä.  

On tärkeää myös todeta, että emme saa hyväksyä myöskään valtioiden harjoittamaa terroria omia kansalaisiaan kohtaan. Tässä suhteessa meillä kaikilla täytyy olla ”puhtaat jauhot pussissa” kaikessa toiminnassamme.

13.12.2017Keskustan kansanedustajat: eduskunnalta tärkeät panostukset terveyden edistämiseen ja liikenneturvallisuuteen
12.12.2017Kuopioon 1,7 miljoonan euron infrasatsaus
05.12.2017Hyvää itsenäisyyden juhlapäivää!
30.11.2017Veteraanien palvelut on turvattu
09.11.2017Keskustan Rossi paheksuu VM:n virvoitusjuomaverolinjaa
18.10.2017Keskustan kansanedustajat peräävät virvoitusjuomaveroon tolkkua
06.10.2017Keskustan Rossi esittää rahoitusta karjalan kielelle ja kulttuurille
04.10.2017Infra kärjessä
15.09.2017Markun uutiskirje: Työllisyyden ja turvallisuuden budjetti
31.08.2017Rossi: Suomen Neurokeskus sai perustamisrahoituksen

Siirry arkistoon »