Keskustan Rossi paheksuu VM:n virvoitusjuomaverolinjaa

Share |
09.11.2017

Keskustan kansanedustaja Markku Rossi paheksuu valtiovarainministeriön linjaa virvoitusjuomaveron sisältymisestä mehutiivisteissä lisättävään hanaveteen. Hänen mukaansa pelkän valtiontaloudellisen näkökulman lisäksi verotuksessa tulisi huomioida myös ympäristöarvoja ja kohtuullisuutta.
 
-       Vanhan tuomariohjeen mukaan ”mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata olla lakikaan”. On kohtuutonta, että hanavedestäkin maksetaan virvoitusjuomaveroa kun se sekoitetaan mehutiivisteeseen. Täytyy muistaa, että sekä mehutiiviste, että hanavesi sisältävät myös arvonlisäveron. Verojen osuus kuluttajahinnasta on lähes 50 % ja kaupan katteen kanssa verojen vaikutus tuotteen hintaa lisäävästi on jopa yli 60 %. Joku raja tulisi olla verotuksessakin, jyrähtää Rossi.
 
Markku Rossi haluaisi Suomen hyödyntävän kansainvälisesti vertaillen poikkeuksellisen puhtaan, laadukkaan ja turvallisen hanaveden myös ekologisesta näkökulmasta.
 
-       Meidän tulisi vähentää pakkausjätteitä ja suosia kestävää elämäntapaa. Verotuksella tulee myös ohjata ympäristöä säästävään kulutukseen. Olisi hyvin ekologista, että suosittaisiin tiivisteiden ja hanaveden käyttöä sen sijaan, että vettä kuljetetaan ympäri Suomea logistiikkakeskuksiin, kauppoihin ja koteihin ja samalla tuotetaan pakkausjätettä, Rossi sanoo.
 
Keskustan kansanedustajat Markku Rossi, Esko Kiviranta, Kauko Juhantalo ja Timo Kalli jättivät kirjallisen kysymyksen koskien virvoitusjuomaveroa. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) vastasi kysymykseen valtiovarainministeriön valmistelusta.
 
Kirjallinen kysymys
 
Vastaus kirjalliseen kysymykseen
07.11.2018Metsä on turvamme
23.10.2018Ulkolainen rekkaliikenne vihdoinkin maksamaan Suomen tiestön käytöstä
19.10.2018Uutiskirje: Irtisanomislain muutoksen tavoitteena on mahdollistaa uusien työpaikkojen syntyä
17.10.2018Puhe eduskunnassa Kriisinhallintakeskuksen siirtoasiassa
28.09.2018Rossi esittää valtion rahoitusta Nilsiän reitille, Konnekoskelle, Rautalammin museolle sekä Kuopio tanssii ja soi -festivaalin juhlavuodelle
26.09.2018ETA-maiden ulkopuolisten kiinteistöjen hankintaa on käsitelty eduskunnassa - esitykset eivät kuitenkaan edenneet
29.08.2018Liikenneturvallisuuspaketti tuo täsmäkorjauksia - budjetti ei paikkaa infran rahoitustarvetta
04.06.2018Markku Rossi ei asetu ehdolle eduskuntaan
23.05.2018Some-aikakauden infokratiaa
21.05.2018Puhe johtajaylilääkäri Jorma Penttisen eläkejuhlasymposiumissa

Siirry arkistoon »