Kansanedustaja Rossin kysymys Kriisinhallintakeskuksen siirtämisestä kyselytunnilla sisäministeri Mykkäselle

Share |
12.04.2018

Suullinen kysymys Kriisinhallintakeskuksen siirtämisestä pääkaupunkiseudulle (Markku Rossi kesk) 12.4.2018

Suullinen kysymys SKT 48/2018 vp

Puhemies Paula Risikko:

Keskustan eduskuntaryhmän kysymyksen esittää edustaja Rossi.

Arvoisa rouva puhemies! Tyrmistyneenä saimme lukea viime perjantaina sisäasiainministeriön tiedotteen Kuopiossa sijaitsevan Kriisinhallintakeskuksen siirtämisestä Helsinkiin tai pääkaupunkiseudulle. [Kari Uotila: Kepulaista keskittämispolitiikkaa!] Esitys on asenteellinen, puutteellisesti valmisteltu ja perustuu käsittääksemme hyvin paljon myös vääriin tietoihin. Muun muassa henkilöstö on tuon 11 vuoden aikana ollut hyvin voimakkaasti tukemassa juuri Pelastusopiston yhteydessä ja rinnalla sijaitsevan Kriisinhallintakeskuksen toimintaa. Tätä asiaa ei ole myöskään valmisteltu kuten meidän lainsäädäntömme edellyttää, että asia viedään alueellistamisen koordinaatioryhmään käsiteltäväksi. Kun perjantaina ilmoititte tästä, niin sitten maanantaina tämä asia saatettiin myös AKR:lle käsiteltäväksi. Ministeri Mykkänen, haluan tiedustella teiltä: onko tämä ilmoituksenne hyvän hallintotavan mukaista?

Sisäministeri Kai Mykkänen

Arvoisa puhemies! Kiitos kysymyksestä. Päätös CMC:n, siis Kriisinhallintakeskuksen, hallinnollisesta siirtämisestä sisäministeriön yhteyteen erillisyksiköksi on pöydällä. Tästä on käyty keskustelut niin Kriisinhallintakeskuksen johtajan kuin tietysti myös samassa yhteydessä tehdyn pelastuskoulutuksen kokoamisen, Kuopion kokoamisen, osalta pelastuskoulun rehtorin kanssa etukäteen. Hallituksessa seurantavastuullisia ministereitä on asianmukaisesti informoitu, myöskin alueellistamisen koordinaatioryhmän puheenjohtajaa on informoitu. Tässä tilanteessa, kun AKR:ään, alueellistamisen koordinaatioryhmään, mennään 24.4., minusta se on sen verran laaja foorumi, että on täysin luontevaa ja hyvin tyypillistäkin, että ministeriö julkistaa linjauksensa tässä vaiheessa. Muodollinen virallinen päätös tietysti ministeriössä tehdään sen jälkeen, kun alueellistamisen koordinaatioryhmän lausunto on myöskin käsitelty meillä. 24.4. tämä lausunto sieltä saadaan ja sen jälkeen virallinen päätös tehdään.

Sinänsä tästä itse asiasta: Tämä on puhtaasti toiminnan ja veronmaksajan kannalta tehty linjaus. Kriisinhallintakeskuksen synergiat Pelastusopiston yhteydessä Kuopiossa eivät valitettavasti ole toteutuneet. Noin puolet asiantuntijoista on tähänkin asti etätyönä toiminut muualta, [Puhemies koputtaa] ja kaikki asiantuntijat ovat katsoneet, että sen toimintaedellytykset vaativat sitä, että se toimisi pääkaupunkiseudulla. [Puhemies koputtaa] Viime vuonna myöskin selvitystyöryhmä, [Puhemies: Aika!] jossa asiantuntijat selvittivät, esitti samaa.

Markku Rossi kesk:

Arvoisa puhemies! On pakko todeta, arvoisa ministeri, että tuo teidän käsityksenne ei pidä paikkaansa.

Kysyn myös: miksi sisäasiainministeriössä, teidän uudeksi ministeriksi tulonne jälkeen, kanta on muuttunut niin voimakkaasti? Vielä viime vuonna edeltäjänne katsoi, että Kriisinhallintakeskus säilyy ja sitä kehitetään Kuopiossa ja tuolloin myös voidaan jatkaa verkostomaista johtamista, jota on tämän päivän maailmassa. Kriisinhallintakeskuksen toiminta Kuopiosta käsin kansainvälisenä toimintayksikkönä on pelannut erinomaisen hyvin. Henkilöstö on tämän juuri kertonut. Tämä muutos tapahtuu nyt sitten ministerin vaihdoksen jälkeen, ja koko hallinto alkaakin yks kaks puhua, että nyt sitten ei ole toimintaedellytyksiä Pelastusopiston yhteydessä, jonne myös maakunnallisesti hyvin monien vaikuttajien, toimijoiden taholta on panostettu erittäin paljon koko siviilikriisinhallinnan kehittämiseksi. Ministeri Mykkänen, mielestäni teidän perusteenne eivät ole päteviä.

Sisäministeri Kai Mykkänen

Arvoisa puhemies! Todella, päätös on pöydälläni tänä keväänä, nyt. Silloin, kun tätä arvioin, minä en voi antaa itselleni anteeksi, jos teen sen toisin perustein kuin katsoen toiminnallisia ja veronmaksajien kannalta olevia perusteita. Tältä osin myöskin, jos katsoo aluetaloutta, niin kun meillä sattumalta samaan aikaan on päätös, joka on maakuntahallinnon muodostamisesta johtuva, että pelastuskoulutus ei enää ole kuntien tehtävä, siinä tapauksessa taas on toisin päin. Olen ymmärtänyt, että myöskin edustaja Rossi on sen osalta sitä mieltä, että se on oikeaa kokoamispolitiikkaa, että kootaan isomman yksikön eli Kuopion Pelastusopiston yhteyteen tämä pieni erilliskoulutus, mikä Helsingissä on ollut, ja siitä taas saadaan siellä synergiaetuja, jotka toimivat. Kriisinhallintakeskuksen osalta esimerkiksi yhteisiä harjoitustiloja ei ole valitettavasti pystytty käyttämään, vaan ne ovat olleet Niinisalossa, Santahaminassa, Poliisikoulun yhteydessä, ja se on kansainvälistä toimintaa, jossa tämä synergiaetu toimii paljon paremmin silloin, kun kumpikin yksikkö löytää siis itselleen toiminnallisesti paremman kodin. Siksi tämä päätös tehdään. Tietenkin poliittisesti [Puhemies koputtaa] voisi olla helpompi pitää paikallaan.

--

Savon Sanomat: Mykkänen perusteli Rossille ratkaisua Kriisinhallintakeskuksesta: "Tietenkin poliittisesti voisi olla helpompi pitää paikallaan"

13.12.2018Liikennepolitiikkaan saadaan nyt pitkäjänteisyyttä - lisärahoitus on välttämätöntä
05.12.2018Keskustan edustajat ovat tyytyväisiä eduskunnan jakovaran likkennehankkeisiin
07.11.2018Metsä on turvamme
23.10.2018Ulkolainen rekkaliikenne vihdoinkin maksamaan Suomen tiestön käytöstä
19.10.2018Uutiskirje: Irtisanomislain muutoksen tavoitteena on mahdollistaa uusien työpaikkojen syntyä
17.10.2018Puhe eduskunnassa Kriisinhallintakeskuksen siirtoasiassa
28.09.2018Rossi esittää valtion rahoitusta Nilsiän reitille, Konnekoskelle, Rautalammin museolle sekä Kuopio tanssii ja soi -festivaalin juhlavuodelle
26.09.2018ETA-maiden ulkopuolisten kiinteistöjen hankintaa on käsitelty eduskunnassa - esitykset eivät kuitenkaan edenneet
29.08.2018Liikenneturvallisuuspaketti tuo täsmäkorjauksia - budjetti ei paikkaa infran rahoitustarvetta
04.06.2018Markku Rossi ei asetu ehdolle eduskuntaan

Siirry arkistoon »