Markku Rossi kansallisen veteraanipäivän Kuopion kaupungin tervehdyksessä

Share |
27.04.2018

Kuopion kaupungin tervehdys, kansallinen veteraanipäivä 27.4.2018
Kaupunginvaltuuston I varapuheenjohtaja, kansanedustaja Markku Rossi

 

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, arvoisat veteraanipäivän juhlavieraat!

Kuopion kaupungin puolesta ja kaikkien kuopiolaisten puolesta, olette lämpimästi tervetulleita tähän tärkeään ja arvokkaaseen juhlatilaisuuteen. Tämä on merkittävä päivä meille kaikille, sillä meille suomalaisille on tullut tavaksi muistaa veteraanejamme huhtikuun 27. päivä.

Syytä muistamiseen ja kunnioittamiseen todellakin on. Ilman veteraanien sukupolvien panostusta ja uhrauksia paitsi tuhoisissa sodissa, myös raskaassa jälleenrakennuksessa ja kansakunnan eheyttämisessä, näyttäisi Suomen historia kovin toisenlaiselta.

Puolisen vuotta sitten vietimme Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaa isänmaallisessa ja myönteisessä, yhtenäisyyttä korostaneessa tunnelmassa. Suuri juhlapäivä jäi varmasti ikimuistoisena meidän jokaisen mieliin.

Tänä vuonna puolestaan olemme muistelleet kansakuntamme ehkä onnettomimpia hetkiä, eli sadan vuoden takaista Suomen sisällissotaa. Muistamalla vaikeudet ja antamalla anteeksi, voimme lyödä kättä ja katsoa yhdessä tulevaisuuteen. Pääministeri Juha Sipilä vieraili sunnuntaina 22.4. punavankien muistomerkillä Lahdessa. Hänen valtioneuvoston edustajana muistomerkille laskemansa seppeleen saatesanat kuuluivat "Vankileireillä kuolleiden ja inhimillisiä kärsimyksiä kokeneitten muistoksi".

Suomen veteraanit, kunniakansalaiset!

Omalta osaltaan Kuopion kaupunki tahtoo osoittaa kiitollisuuttaan ja arvostustaan tukemalla veteraanien kotona asumista erilaisin palveluin. Viime vuonna Kuopio selvitti veteraanien kotona tarvitsemien palvelujen tarpeen yksityiskohtaisesti. Veteraanit kertoivat avoimesti elämäntilanteistaan selvittäjille – kiitos yhteistyöstä. Kartoituksen ansioista tiedämme nyt varsin tarkkaan, mitä apua veteraanit kaipaavat ja kuinka paljon.

Laajempaakin kiitosta saaneen selvityksemme ansiosta Kuopion on nyt kätevää suunnata veteraanien avustamiseen tarvittavat työpanokset ja eurot. Palvelut on järjestetty maksuttomina. Valtiokonttori on myöntänyt veteraanien kotona asumista tukeviin palveluihin rahaa myös kuluvalle vuodelle ja jatkamme rahoitusta Kuopion kaupungin omalla panostuksella. Kuopion kaupunki aikoo anoa tätä lisämäärärahaa myös tänä vuonna.

Valtion tasolla hallinnollisia tehtäviä järjestellään uudelleen, mikä tarkoittaa sitä, että kuntien tehtävät tulevat lähitulevaisuudessa olemaan toisenlaiset, kuin nyt. Pidän kuitenkin erittäin tärkeänä, että kunnan tehtäviin kuuluu nyt ja jatkossa kaikkien kuntalaisten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta huolehtiminen. Ketään ei jätetä, vaan kaikki pidetään mukana samassa veneessä.

Arvoisa juhlayleisö!

Tämä on hieno ja tärkeä päivä. Olemme kokoontuneet tänne kaupunginteatterille veteraanipäivän juhlaan, jossa meillä on upea ohjelma. Ja minulle on henkilökohtaisesti suuri ilo ja kunnia, että olen tänäkin vuonna päässyt tuomaan teille kaupungintervehdyksen.

Tämän tilaisuuden lisäksi tärkeää päivää juhlitaan ympäri Kuopiota. Seppeleenlaskuja on järjestetty tänään Karttulan sankarihautausmaalla, Nilsiän sankarihautausmaalla sekä Vehmersalmen ja Puutosmäen hautausmaiden sankarihaudoilla ja Juankosken sankarihautausmaalla.

Meidän tilaisuutemme seppelpartiot kulkevat Talvi- ja jatkosodan sankarivainajien muistomerkille, Karjalaan jääneiden muistomerkille, Vapaussodan sankarivainajien muistomerkille, sekä Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkille.

Vietetään vuoden 2018 veteraanipäivää sen hienon sloganin mukaisesti: ”Yhdessä eteenpäin”.

12.02.2019Oikeuskanslerilta moitteet sisäministerille - kansanedustaja Rossi: Mykkäsen on otettava Kriisinhallintakeskuksen siirto uuteen valmisteluun
08.02.2019Uusi aluepolitiikka
01.02.2019Infra Oy etenee
13.12.2018Liikennepolitiikkaan saadaan nyt pitkäjänteisyyttä - lisärahoitus on välttämätöntä
05.12.2018Keskustan edustajat ovat tyytyväisiä eduskunnan jakovaran likkennehankkeisiin
07.11.2018Metsä on turvamme
23.10.2018Ulkolainen rekkaliikenne vihdoinkin maksamaan Suomen tiestön käytöstä
19.10.2018Uutiskirje: Irtisanomislain muutoksen tavoitteena on mahdollistaa uusien työpaikkojen syntyä
17.10.2018Puhe eduskunnassa Kriisinhallintakeskuksen siirtoasiassa
28.09.2018Rossi esittää valtion rahoitusta Nilsiän reitille, Konnekoskelle, Rautalammin museolle sekä Kuopio tanssii ja soi -festivaalin juhlavuodelle

Siirry arkistoon »