Markku Rossi kansallisen veteraanipäivän Kuopion kaupungin tervehdyksessä

Share |
27.04.2018

Kuopion kaupungin tervehdys, kansallinen veteraanipäivä 27.4.2018
Kaupunginvaltuuston I varapuheenjohtaja, kansanedustaja Markku Rossi

 

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, arvoisat veteraanipäivän juhlavieraat!

Kuopion kaupungin puolesta ja kaikkien kuopiolaisten puolesta, olette lämpimästi tervetulleita tähän tärkeään ja arvokkaaseen juhlatilaisuuteen. Tämä on merkittävä päivä meille kaikille, sillä meille suomalaisille on tullut tavaksi muistaa veteraanejamme huhtikuun 27. päivä.

Syytä muistamiseen ja kunnioittamiseen todellakin on. Ilman veteraanien sukupolvien panostusta ja uhrauksia paitsi tuhoisissa sodissa, myös raskaassa jälleenrakennuksessa ja kansakunnan eheyttämisessä, näyttäisi Suomen historia kovin toisenlaiselta.

Puolisen vuotta sitten vietimme Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaa isänmaallisessa ja myönteisessä, yhtenäisyyttä korostaneessa tunnelmassa. Suuri juhlapäivä jäi varmasti ikimuistoisena meidän jokaisen mieliin.

Tänä vuonna puolestaan olemme muistelleet kansakuntamme ehkä onnettomimpia hetkiä, eli sadan vuoden takaista Suomen sisällissotaa. Muistamalla vaikeudet ja antamalla anteeksi, voimme lyödä kättä ja katsoa yhdessä tulevaisuuteen. Pääministeri Juha Sipilä vieraili sunnuntaina 22.4. punavankien muistomerkillä Lahdessa. Hänen valtioneuvoston edustajana muistomerkille laskemansa seppeleen saatesanat kuuluivat "Vankileireillä kuolleiden ja inhimillisiä kärsimyksiä kokeneitten muistoksi".

Suomen veteraanit, kunniakansalaiset!

Omalta osaltaan Kuopion kaupunki tahtoo osoittaa kiitollisuuttaan ja arvostustaan tukemalla veteraanien kotona asumista erilaisin palveluin. Viime vuonna Kuopio selvitti veteraanien kotona tarvitsemien palvelujen tarpeen yksityiskohtaisesti. Veteraanit kertoivat avoimesti elämäntilanteistaan selvittäjille – kiitos yhteistyöstä. Kartoituksen ansioista tiedämme nyt varsin tarkkaan, mitä apua veteraanit kaipaavat ja kuinka paljon.

Laajempaakin kiitosta saaneen selvityksemme ansiosta Kuopion on nyt kätevää suunnata veteraanien avustamiseen tarvittavat työpanokset ja eurot. Palvelut on järjestetty maksuttomina. Valtiokonttori on myöntänyt veteraanien kotona asumista tukeviin palveluihin rahaa myös kuluvalle vuodelle ja jatkamme rahoitusta Kuopion kaupungin omalla panostuksella. Kuopion kaupunki aikoo anoa tätä lisämäärärahaa myös tänä vuonna.

Valtion tasolla hallinnollisia tehtäviä järjestellään uudelleen, mikä tarkoittaa sitä, että kuntien tehtävät tulevat lähitulevaisuudessa olemaan toisenlaiset, kuin nyt. Pidän kuitenkin erittäin tärkeänä, että kunnan tehtäviin kuuluu nyt ja jatkossa kaikkien kuntalaisten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta huolehtiminen. Ketään ei jätetä, vaan kaikki pidetään mukana samassa veneessä.

Arvoisa juhlayleisö!

Tämä on hieno ja tärkeä päivä. Olemme kokoontuneet tänne kaupunginteatterille veteraanipäivän juhlaan, jossa meillä on upea ohjelma. Ja minulle on henkilökohtaisesti suuri ilo ja kunnia, että olen tänäkin vuonna päässyt tuomaan teille kaupungintervehdyksen.

Tämän tilaisuuden lisäksi tärkeää päivää juhlitaan ympäri Kuopiota. Seppeleenlaskuja on järjestetty tänään Karttulan sankarihautausmaalla, Nilsiän sankarihautausmaalla sekä Vehmersalmen ja Puutosmäen hautausmaiden sankarihaudoilla ja Juankosken sankarihautausmaalla.

Meidän tilaisuutemme seppelpartiot kulkevat Talvi- ja jatkosodan sankarivainajien muistomerkille, Karjalaan jääneiden muistomerkille, Vapaussodan sankarivainajien muistomerkille, sekä Vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkille.

Vietetään vuoden 2018 veteraanipäivää sen hienon sloganin mukaisesti: ”Yhdessä eteenpäin”.

29.08.2018Liikenneturvallisuuspaketti tuo täsmäkorjauksia - budjetti ei paikkaa infran rahoitustarvetta
04.06.2018Markku Rossi ei asetu ehdolle eduskuntaan
23.05.2018Some-aikakauden infokratiaa
21.05.2018Puhe johtajaylilääkäri Jorma Penttisen eläkejuhlasymposiumissa
01.05.2018Aatteet ja arvot edellä - kansanedustaja Markku Rossi Keskustan vihreässä vapussa 2018
27.04.2018Markku Rossi kansallisen veteraanipäivän Kuopion kaupungin tervehdyksessä
12.04.2018Kansanedustaja Rossin kysymys Kriisinhallintakeskuksen siirtämisestä kyselytunnilla sisäministeri Mykkäselle
12.04.2018Vastine sisäministeri Mykkäselle: Kriisinhallintakeskuksen siirrolle ei perusteita
06.04.2018Kansanedustaja Markku Rossi: Kriisinhallintakeskuksen siirto Kuopiosta on törkeä keskittämispäätös
28.02.2018Keskustan Rossi ja Vehkaperä parlamentaarisen väylätyöryhmän raportista: Askeleita oikeaan suuntaan

Siirry arkistoon »