Some-aikakauden infokratiaa

Share |
23.05.2018


Suomen pitkäaikaisin pääministeri Kalevi Sorsa (SDP) totesi v. 1984 kuuluisassa infokratia-puheessaan seuraavasti:
 
”Parlamentaarinen demokratia on informaatioyhteiskunnassa saamassa haastajansa 'infokratiasta', tiedotusvallasta. Sille näyttää olevan ominaista suuri epä-älyllisyys, yhteiskunnallisten ja muidenkin ongelmien pohdiskelun välttely, poliittisten kysymysten kääntäminen henkilökysymyksiksi sekä omaan toimintaansa kohdistuva täydellinen kritiikittömyys."
 
Sorsan puheenvuoro on entistä osuvampi. Julkinen sana ja sananvapaus ovat olennainen osa demokratiaa, mutta vallan ja vastuun tulee kulkea käsi kädessä.
 
Sosiaalinen media, tiedonvälityksen nopeutuminen ja uutisvoittojen metsästys ovat muokanneet tiedotusvälineiden toimintaa. Faktojen oikeellisuutta tärkeämpää ovat isot lööpit ja myyvät jutut. Tämä kävi ilmi taas viikonloppuna, kun maatalousministeri Jari Lepästä (kesk.) väännettiin sovinistia - ilman mitään todellisia perusteita.
 
Konfliktien hakeminen, ihmisten mollaaminen ja mielikuvien luonti epämääräisillä heitoilla ovat todella vastenmielistä likasankojournalismia.
 
Kun soppaan sekoitetaan valeuutiset, vieraiden valtojen informaatiovaikuttaminen ja sosiaalisen median raivomyrskyt, ovat kansalaiset ihmeissään.
 
Laatumedialla on tärkeä rooli: juttuihin voi luottaa, yhteiskunnallisia asioita taustoitetaan ja työtä tehdään eettisesti sekä journalistisesti kestävällä tavalla. Nyt YLE näyttää heittäytyvän yhä enemmän pääministerin mollaamiskanavaksi – ja muka viihteen varjolla!
 
Esimerkkinä mielikuvien rakentamisesta ja asioiden vääristämisestä ovat syytökset, että keskusta on pettänyt vaalilupauksensa. Kuitenkin tavoite ”Suomi kuntoon” on toteutunut katastrofaalisen sinipunahallituskauden jälkeen Juha Sipilän hallituksen aikana jopa ennakoitua paremmin.
 
Rakenteita on uudistettu, byrokratiaa vähennetty, uudistukset etenevät ja säästöt on toteutettu Suomen kuntoon laittamiseksi. Tulokset puhuvat puolestaan: taloudessa on pitkän taantuman jälkeen erittäin vahva kasvu, työllisyys kohenee, työttömyys vähenee ja velkaantumisen taittuminen on näköpiirissä.
 
Kasvun myötä on vähennettävä myös eriarvoisuutta, lisättävä osaamista ja hyvinvointia sekä ratkottava isoja yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten ilmastonmuutos ja työmarkkinoiden murros, jota digitalisaatio ja robotisaatio vauhdittavat hurjaa vauhtia.
 
Markku Rossi
kansanedustaja (kesk.)
Kuopio

Kolumni julkaistu Savon Sanomissa ja Karjalaisessa 23.5.2018

05.12.2018Keskustan edustajat ovat tyytyväisiä eduskunnan jakovaran likkennehankkeisiin
07.11.2018Metsä on turvamme
23.10.2018Ulkolainen rekkaliikenne vihdoinkin maksamaan Suomen tiestön käytöstä
19.10.2018Uutiskirje: Irtisanomislain muutoksen tavoitteena on mahdollistaa uusien työpaikkojen syntyä
17.10.2018Puhe eduskunnassa Kriisinhallintakeskuksen siirtoasiassa
28.09.2018Rossi esittää valtion rahoitusta Nilsiän reitille, Konnekoskelle, Rautalammin museolle sekä Kuopio tanssii ja soi -festivaalin juhlavuodelle
26.09.2018ETA-maiden ulkopuolisten kiinteistöjen hankintaa on käsitelty eduskunnassa - esitykset eivät kuitenkaan edenneet
29.08.2018Liikenneturvallisuuspaketti tuo täsmäkorjauksia - budjetti ei paikkaa infran rahoitustarvetta
04.06.2018Markku Rossi ei asetu ehdolle eduskuntaan
23.05.2018Some-aikakauden infokratiaa

Siirry arkistoon »