Some-aikakauden infokratiaa

Share |
23.05.2018


Suomen pitkäaikaisin pääministeri Kalevi Sorsa (SDP) totesi v. 1984 kuuluisassa infokratia-puheessaan seuraavasti:
 
”Parlamentaarinen demokratia on informaatioyhteiskunnassa saamassa haastajansa 'infokratiasta', tiedotusvallasta. Sille näyttää olevan ominaista suuri epä-älyllisyys, yhteiskunnallisten ja muidenkin ongelmien pohdiskelun välttely, poliittisten kysymysten kääntäminen henkilökysymyksiksi sekä omaan toimintaansa kohdistuva täydellinen kritiikittömyys."
 
Sorsan puheenvuoro on entistä osuvampi. Julkinen sana ja sananvapaus ovat olennainen osa demokratiaa, mutta vallan ja vastuun tulee kulkea käsi kädessä.
 
Sosiaalinen media, tiedonvälityksen nopeutuminen ja uutisvoittojen metsästys ovat muokanneet tiedotusvälineiden toimintaa. Faktojen oikeellisuutta tärkeämpää ovat isot lööpit ja myyvät jutut. Tämä kävi ilmi taas viikonloppuna, kun maatalousministeri Jari Lepästä (kesk.) väännettiin sovinistia - ilman mitään todellisia perusteita.
 
Konfliktien hakeminen, ihmisten mollaaminen ja mielikuvien luonti epämääräisillä heitoilla ovat todella vastenmielistä likasankojournalismia.
 
Kun soppaan sekoitetaan valeuutiset, vieraiden valtojen informaatiovaikuttaminen ja sosiaalisen median raivomyrskyt, ovat kansalaiset ihmeissään.
 
Laatumedialla on tärkeä rooli: juttuihin voi luottaa, yhteiskunnallisia asioita taustoitetaan ja työtä tehdään eettisesti sekä journalistisesti kestävällä tavalla. Nyt YLE näyttää heittäytyvän yhä enemmän pääministerin mollaamiskanavaksi – ja muka viihteen varjolla!
 
Esimerkkinä mielikuvien rakentamisesta ja asioiden vääristämisestä ovat syytökset, että keskusta on pettänyt vaalilupauksensa. Kuitenkin tavoite ”Suomi kuntoon” on toteutunut katastrofaalisen sinipunahallituskauden jälkeen Juha Sipilän hallituksen aikana jopa ennakoitua paremmin.
 
Rakenteita on uudistettu, byrokratiaa vähennetty, uudistukset etenevät ja säästöt on toteutettu Suomen kuntoon laittamiseksi. Tulokset puhuvat puolestaan: taloudessa on pitkän taantuman jälkeen erittäin vahva kasvu, työllisyys kohenee, työttömyys vähenee ja velkaantumisen taittuminen on näköpiirissä.
 
Kasvun myötä on vähennettävä myös eriarvoisuutta, lisättävä osaamista ja hyvinvointia sekä ratkottava isoja yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten ilmastonmuutos ja työmarkkinoiden murros, jota digitalisaatio ja robotisaatio vauhdittavat hurjaa vauhtia.
 
Markku Rossi
kansanedustaja (kesk.)
Kuopio

Kolumni julkaistu Savon Sanomissa ja Karjalaisessa 23.5.2018

04.06.2018Markku Rossi ei asetu ehdolle eduskuntaan
23.05.2018Some-aikakauden infokratiaa
21.05.2018Puhe johtajaylilääkäri Jorma Penttisen eläkejuhlasymposiumissa
01.05.2018Aatteet ja arvot edellä - kansanedustaja Markku Rossi Keskustan vihreässä vapussa 2018
27.04.2018Markku Rossi kansallisen veteraanipäivän Kuopion kaupungin tervehdyksessä
12.04.2018Kansanedustaja Rossin kysymys Kriisinhallintakeskuksen siirtämisestä kyselytunnilla sisäministeri Mykkäselle
12.04.2018Vastine sisäministeri Mykkäselle: Kriisinhallintakeskuksen siirrolle ei perusteita
06.04.2018Kansanedustaja Markku Rossi: Kriisinhallintakeskuksen siirto Kuopiosta on törkeä keskittämispäätös
28.02.2018Keskustan Rossi ja Vehkaperä parlamentaarisen väylätyöryhmän raportista: Askeleita oikeaan suuntaan
24.01.2018Työ näkyy!

Siirry arkistoon »