Ulkolainen rekkaliikenne vihdoinkin maksamaan Suomen tiestön käytöstä

Share |
23.10.2018

Kannanotto 23.10.2018

Keskustalaiset tyytyväisiä vinjettiveron käyttöön ottamisesta:

Ulkolainen rekkaliikenne vihdoinkin maksamaan Suomen tiestön käytöstä

Eduskunnan keskustalaiset liikenne- ja viestintävaliokunnan sekä valtiovarainvaliokunnan liikennejaoston jäsenet ovat tyytyväisiä, että suomalaisen kuljetusalan kauan toivoma raskaalle liikenteelle suunnatut käyttäjämaksut, ns. vinjetti, on viimein toteutumassa. Valtiovarainministeriö lähetti maanantaina lakiluonnoksen tienkäyttöverosta lausuntokierrokselle. Sitä alettaisiin periä vuoden 2021 alusta lukien.

- Keskustan pitkäaikaisen tavoitteen mukaisesti ulkolainen raskas liikenne pitää saada maksamaan suomalaisen tiestön käytöstä sekä osallistumaan sen kunnossapidon rahoitukseen. Nyt on otettu harppaus oikeaan suuntaan.

- Keskusta vaatii, että vinjettiverosta koituvat tulot ohjataan suomalaisen infran kunnossapitoon. Vaikka tienkäyttäjiltä on vuosi toisensa jälkeen kerätty yhä enemmän erilaisia veroja ja maksuja, ovat rahat menneet valtion budjetin yleisrahoitukseen. Tässä on paikka muuttaa suuntaa.

Tienkäyttövero kannettaisiin eräin poikkeuksin sekä suomalaisista että ulkomaisista ajoneuvoista yli 12-tonnia painavista ajoneuvoista. Suomalaiselle raskaalle liikenteelle tienkäyttöveron palauttaminen tapahtuisi käyttövoimaveron alentamisella.

- Vinjettivero antaisi lisää kilpailukykyä kotimaiselle raskaalle rahtiliikenteelle, joka joutuu ulkomailla maksamaan useimmissa maissa joko käyttäjämaksuja tai kilometripohjaisia maksuja. Tasapuolisten kilpailuolosuhteiden kannalta on reilua, että sama tapahtuu myös toisinpäin.

Keskustalaisia liikenne- ja viestintävaliokunnan ja valtiovarainvaliokunnan liikennejaoston jäseniä ovat kansanedustajat Ari Torniainen, Markku Pakkanen, Mikko Alatalo, Eeva-Maria Maijala, Olavi Ala-Nissilä, Markku Rossi, Kauko Juhantalo ja Antti Rantakangas.

13.12.2018Liikennepolitiikkaan saadaan nyt pitkäjänteisyyttä - lisärahoitus on välttämätöntä
05.12.2018Keskustan edustajat ovat tyytyväisiä eduskunnan jakovaran likkennehankkeisiin
07.11.2018Metsä on turvamme
23.10.2018Ulkolainen rekkaliikenne vihdoinkin maksamaan Suomen tiestön käytöstä
19.10.2018Uutiskirje: Irtisanomislain muutoksen tavoitteena on mahdollistaa uusien työpaikkojen syntyä
17.10.2018Puhe eduskunnassa Kriisinhallintakeskuksen siirtoasiassa
28.09.2018Rossi esittää valtion rahoitusta Nilsiän reitille, Konnekoskelle, Rautalammin museolle sekä Kuopio tanssii ja soi -festivaalin juhlavuodelle
26.09.2018ETA-maiden ulkopuolisten kiinteistöjen hankintaa on käsitelty eduskunnassa - esitykset eivät kuitenkaan edenneet
29.08.2018Liikenneturvallisuuspaketti tuo täsmäkorjauksia - budjetti ei paikkaa infran rahoitustarvetta
04.06.2018Markku Rossi ei asetu ehdolle eduskuntaan

Siirry arkistoon »