Rossin läksiäispuhe Etyjissä: Pitää vain jaksaa neuvotella

Share |
01.03.2019

Eduskuntatyön ja samalla Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kevään vaalien jälkeen jättävä kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) toivoi viimeisessä Etyj-puheessaan maailman johtajilta ja poliitikoilta malttia ja kärsivällisyyttä neuvotella. Rossi puhui yleiskokouksen talvi-istunnossa Wienissä 22.2. perjantaina.

”Diplomatian keinot ja neuvottelut ovat oikeita keinoja ongelmien ratkaisemiseksi, ei väkivalta ja aseellinen toiminta. Onko sitten meillä ja maailmalla kykyä rauhoittua – toivottavasti. Muuten toisen maailmansodan jälkeinen surullinen kehitys vaan jatkuu ja jatkuu. Miliza Korjuksen koskettava laulu ”Warum” on yhä ajankohtainen”, Rossi totesi saksaksi pitämässään puheessa.

Hän muistutti toisen maailmansodan järkyttävistä tilastoista: 73 miljoonaa henkilöä menetti henkensä, haavoittuneet kärsivät edelleen ja taloudelliset menetykset olivat mittaamattomia. Euroopan vuosikymmeniä kestänyt jako kahteen poliittiseen blokkiin näkyy vieläkin maanosan kehityksessä.

”Olemmeko sitten eläneet rauhassa ja turvassa vuoden 1945 jälkeen? Emme. Eri sotia on käyty ympäri maailmaa kahdensadan verran, on koettu kansanmurhia ja kansannousuja, alueita on valloitettu. Miljoonat ja miljoonat ihmiset ovat joutuneet kokemaan kaikki nämä kärsimykset. Erityisesti naisten ja lasten asema on ollut aina konflikteissa erityisen vaikea. Viimeisen vuosikymmenen aikana yli kaksi miljoonaa lasta on saanut surmansa sodan aikana. Miten me hyväksymme kaiken tämän?” hän kysyi.

Rossi pohti myös, onko Etyj onnistunut perustehtävissään, joita ovat rauhan edistäminen ja turvaaminen sekä demokratian vahvistaminen.

”Vaikka paljon hyvää on saatu aikaan, valitettavasti maailma ei ole rauhoittunut”, hän totesi.

Innokkaaksi urheilumieheksi tiedetty Rossi päätti hieman synkkäsävyisen puheensa kuitenkin valoisampiin tunnelmiin.

”Itse toivon maailman kansojen ymmärtävän enemmän toisiaan ja kisailevan keskenään vaikkapa urheilun jalolla saralla. Niin olympialaisissa kuin maailmanmestaruuskisoissa kuten nyt täällä Itävallan Seefeldissä hiihdon MM-kisoissa. Rauhaa ja yhteistyötä koko maailmalle toivoen!”
11.04.2019Lämmin kiitos!
01.03.2019Rossin läksiäispuhe Etyjissä: Pitää vain jaksaa neuvotella
12.02.2019Oikeuskanslerilta moitteet sisäministerille - kansanedustaja Rossi: Mykkäsen on otettava Kriisinhallintakeskuksen siirto uuteen valmisteluun
08.02.2019Uusi aluepolitiikka
01.02.2019Infra Oy etenee
13.12.2018Liikennepolitiikkaan saadaan nyt pitkäjänteisyyttä - lisärahoitus on välttämätöntä
05.12.2018Keskustan edustajat ovat tyytyväisiä eduskunnan jakovaran likkennehankkeisiin
07.11.2018Metsä on turvamme
23.10.2018Ulkolainen rekkaliikenne vihdoinkin maksamaan Suomen tiestön käytöstä
19.10.2018Uutiskirje: Irtisanomislain muutoksen tavoitteena on mahdollistaa uusien työpaikkojen syntyä

Siirry arkistoon »