Markku Rossi: Kuopion kaupungin tervehdys Veteraanipäivän juhlassa

Share |
27.04.2017

Veteraanipäivä 27.4.2017 kello 13.00 Kuopion musiikkikeskuksessa
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markku Rossi

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, arvoisat veteraanipäivän juhlavieraat!

Isänmaamme Suomen 100-vuotisjuhlavuotta on hyvä viettää yhdessä - näin myös tänään kansallisena veteraanipäivänä täällä Kuopiossa ja koko maassa. 

Veteraaniemme ja veteraanisukupolvien ansiosta voimme juhlia pian 100-vuotiasta Suomea itsenäisenä valtiona. Juuri tämän vuoksi sankarivainajamme ja jo poisnukkuneet sekä keskuudessamme olevat veteraanit ansaitsevat ja saavat kansakuntamme yksimielisen kunnioituksen ja arvostuksen.

Talvi- ja jatkosodat olivat raskaita vuosia, joista kansakunta selvisi vain yksituumaisuudella, yhdessä - niin rintamalla palvelleiden miesten ja naisten kuin myös kotijoukkojen sinnikkyyden ja isänmaan rakkauden ansiosta.

Siksi Suomen 100-vuotisjuhlatunnuskin on ”Yhdessä”.

Minulle on Kuopion kaupunginvaltuuston puheenjohtajana suuri kunnia saada tervehtiä Teitä tänään – ja kiittää sydämellisesti veteraanejamme koko Kuopion ja kuopiolaisten puolesta.

Arvoisa juhlaväki!

Toimivien palveluiden tarjoaminen veteraaneille ja heidän läheisilleen on yhteiskunnan tapa osoittaa arvostusta ja maksaa kunniavelkaa. Itsenäisyyden juhlavuonna 2017 veteraanien kotona asumista tukevia palveluja vahvistetaan tuntuvasti.

Järjestämme veteraaneille tarpeiden mukaiset, yksilölliseen palvelutarpeeseen perustuvat, maksuttomat kotiin annettavat avopalvelut yhteistyössä Valtiokonttorin kanssa.

Palveluja tuotetaan niin kaupungin toimesta, yksityisesti palvelusetelillä tai ostopalveluna. Palveluohjaaja on auttanut palvelukokonaisuuden järjestämisessä.

Kuntoutuksen painopiste on siirtynyt jo viime vuosina kohti kotikuntoutusta. Meillä on Kuopiossa paljon päteviä ja osaavia fysioterapeutteja, jotka ovat vuodesta toiseen olleet veteraanien tukena ja turvana, käyden heidän luonaan säännöllisesti. Jokaiselle ikäihmiselle on tärkeää että tuttu ja luotettava henkilö pitää hyvää huolta - niin kuntoutuksen kuin kotihoidonkin osalta.

Veteraanikuntoutukseen hakeminen on tehty mahdollisimman helpoksi. Soitto, tai omaisen tai läheisen muu ilmoitus tarpeesta riittää. Uusien kuntien liittyminen Kuopioon on aiheuttanut vain vähän yllätyksiä veteraanien osalta. Juankoskelaiset ja nilsiäläiset kuten muidenkin liitoskuntien asukkaat ovat löytäneet asioinnissaan ”isolle kirkolle” ja saaneet kuntoutusasiat vireille paikallisten toimijoiden hyvällä avulla.

Maan hallitus ja eduskunta on panostanut veteraanien hyvinvointiin ja erityisesti kotona asumisen turvaamiseen lisäämällä kotiin vietävien kotiapurahojen määrää, mikä on ollut tarpeen veteraanien ikääntymisen ja kunnon myötä. Täällä Kuopiossa keskuudessamme on 340 veteraania, heistä 40 on sotainvalideja. Keski-ikä on jo 91 vuotta, joten palveluntarve vaihtelee yksilökohtaisesti hyvin paljon.

Arvoisat kuulijat!

Me kaikki tiedämme hyvin, että veteraanien työ ei suinkaan loppunut sotien päättyessä. Sitten alkoi mittava jälleenrakennustyö. Oli asutettava evakot, hoidettava sodissa vammautuneet, raivattava peltoja, kasvatettava lapset ja koulutettava nuoret ja paljon muuta. Suomen oli rakennettava kokonainen valtiollinen infrastruktuuri ja maksettava vielä raskaat sotakorvaukset.  Helppoa tai kevyttä tuo työ ei varmasti ollut, mutta se tehtiin.

Nyt talousvaikeuksien keskelläkin voimme nauttia tuon työn hedelmistä, hyvinvointivaltion palveluista. Yhteiskunnasta, joka pärjää missä tahansa kansainvälisissä vertailuissa sijoittuen aina kärkipäähän. Meistä on tullut koulutettu, osaava ja heikoimmista huolta pitävä kansa.

Ja kun sukupolvet ovat väsyneet ja siirtyneet syrjään, uudet sukupolvet ovat astuneet tilalle jatkamaan työtä. Ja näin varmasti jatkossakin.

Siksi nuorten koulutuksesta ja työllistymisestä on pidettävä mahdollisimman hyvää huolta. Osaava ja aktiivinen kansakunta tulee pärjäämään myös uuden vuosisadan aikana.

Hyvät naiset ja miehet!

Veteraanisukupolven keskuudessa on hyvin erilaisia elämäntarinoita ja elämäntilanteita. Olipa kysymys sitten sotilaista, lotista tai myös pikkulotista ja sotilaspojista.  Syytä on alleviivata, että jokainen tarina on yhtä arvokas.

Ja jokaista niistä Suomen kansa kiittää ja kunnioittaa.

Toivotan Teille jokaiselle ja läheisillenne hyvää veteraanipäivää ja hyvää itsenäisyytemme satavuotisjuhlavuotta!

01.05.2018Aatteet ja arvot edellä - kansanedustaja Markku Rossi Keskustan vihreässä vapussa 2018
27.04.2018Markku Rossi kansallisen veteraanipäivän Kuopion kaupungin tervehdyksessä
12.04.2018Kansanedustaja Rossin kysymys Kriisinhallintakeskuksen siirtämisestä kyselytunnilla sisäministeri Mykkäselle
12.04.2018Vastine sisäministeri Mykkäselle: Kriisinhallintakeskuksen siirrolle ei perusteita
06.04.2018Kansanedustaja Markku Rossi: Kriisinhallintakeskuksen siirto Kuopiosta on törkeä keskittämispäätös
28.02.2018Keskustan Rossi ja Vehkaperä parlamentaarisen väylätyöryhmän raportista: Askeleita oikeaan suuntaan
24.01.2018Työ näkyy!
13.12.2017Keskustan kansanedustajat: eduskunnalta tärkeät panostukset terveyden edistämiseen ja liikenneturvallisuuteen
12.12.2017Kuopioon 1,7 miljoonan euron infrasatsaus
05.12.2017Hyvää itsenäisyyden juhlapäivää!

Siirry arkistoon »