Markun uutiskirje 6/2016: Postilaki uudistuu ja väärää propagandaa

28.10.2016

Hyvä ystävä!

Politiikan syksy ottaa jo kierroksia ja vaalien lähestyminenkin näkyy. Eilen käytiin puolueiden puheenjohtajien ensimmäinen tv-tentti, jossa tosin käsiteltiin hyvin vähän kuntavaaleihin liittyviä teemoja. Vain lyhyt aika lopussa käytettiin tulevaisuuden kunta –teemalle. Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyessä täysin maakuntien vastuulle jää kunnille entistä selkeämpi tehtäväkenttä elinvoiman, sivistyksen ja hyvinvoinnin edistämisen parissa.

Tällä viikolla huomio on kiinnittynyt elinkeinoministeri Olli Rehnin seuraajan valintaan. Keskustan eduskuntaryhmän, meppiryhmän ja puoluehallituksen yhteiskokous äänesti Mika Lintilän ja Mauri Pekkarisen välillä. Pääministeri Sipilän esittämä Lintilä tuli valituksi ja hänelle tulee antaa koko ryhmän tuki vaativaan tehtävään.

Samalla toivotamme Ollille onnea ja menestystä uusiin haasteisiin Suomen Pankin johtokunnassa!

Postilaki uudistuu - 7-päiväinen lehtien jakelu turvattava

Kesäkuussa tuli voimaan ensimmäisen vaiheen postilain muutos ja valmistelu etenee nyt toiseen vaiheeseen. Postilakia uudistetaan vaikeassa tilanteessa: digitalisaation myötä postimäärä vähenee noin 10 prosenttia vuosittain. Kun vielä vuonna 2012 kirjepostia jaettiin n. 850 miljoonaa kappaletta, on ensi vuoden luku n. 600 miljoonan tasolla. Laskua on siis miltei kolmannes.

Postin yleispalvelun piirissä on alle 5 % kaikesta jaettavasta postista. Suomalaiset saavat keskimäärin 11 yleispalveluun kuuluvaa kirjettä tai korttia vuodessa. Volyymien laskiessa ja tiukassa sääntelyssä postinjakelun yksikköhinta nousee, joka on ongelma niin sanomalehtien kuin kirjeidenkin jakelulle. Jakeluvelvoite on tällä hetkellä 5-päiväinen.

Postilain toisen vaiheen uudistuksessa tulee löytää keinot millä sanomalehtien jakelu voidaan turvata jokaisena viikonpäivänä kaikkialla Suomessa. Yhtenä keinona on yhdistellä eri posti- ja tavarajakeluita sekä kotipalveluita erityisesti maaseudulla. Paikallisten toimijoiden ja elinkeinonharjoittajien mukaantulo voisi turvata usean eri palvelun saatavuuden.

10 senttiä lisää maitolitraan

Suomalainen maidontuotanto on kriisissä. Kyseessä on erittäin merkittävä asia: kansakunnan omavaraisuus ja huoltovarmuus sekä sadat tuhannet työpaikat. Pakotepolitiikan seuraukset ja Venäjän heikko kehitys ovat syöneet niin paljon maidon kysyntää, ettei EU:n ja Suomen kriisituilla pystytä ratkaisemaan markkinaongelmaa.

Siksi nyt onkin kysyttävä: mitä me kuluttajat voisimme tehdä suomalaisen maidontuotannon ja samalla koko elintarviketalouden laajan ketjun turvaamiseksi? Esitin meijereille ja kaupan toimijoille seuraavan haasteen: Nostakaa kotimaisen maidon litrahintaa 10 sentillä ja tilittäkää se lyhentämättömänä maidontuottajille. Nestemäisten maitotuotteiden kulutuksen osuus maidon tuotannosta on 45 %, joten 10 sentin korotus kaupan maitolitraan toisi vajaa 5 senttiä lisää tuottajahintaan, edellyttäen hinnansiirtyvän kokonaisuudessaan eri portaiden kautta tuottajille.

S-ryhmä tyrmäsi ehdotukseni heti vedoten kartellisäädäntöön. Kyse on väärinymmärryksestä, en tietystikään tarkoita kartellia kauppaketjujen välille. Esitykseni perustuu puhtaaseen reilun kaupan hintakilpailuun - tässä tapauksessa siis hieman kalliimpaan hintaan! Toivottavasti keskustelu aiheesta jatkuu.

Lue lisää:

Uusi Suomi: ”Todellakin outo kuittaus S-ryhmältä” – Kansanedustaja: Maitohaaste toisi ”Reilun kaupan” kotimaan tuotteisiin

Uusi Suomi: Kansanedustaja: ”Haaste S-ryhmälle, K-ryhmälle ja Lidlille: Nostakaa maidon hintaa 0,10 €/litra – antakaa se tuottajille”

Suomenmaa: Rossi: Maitolitran hintaa pitää nostaa kymmenen senttiä

Doping kitkettävä kansainvälisestä urheilusta

Laajamittainen, jopa valtio- tai liittojohtoinen dopingin käyttö on ollut esillä tänä vuonna kun ensin Venäjän osoitettiin harjoittaneen valtiojohtoista dopingin käyttöä ja sen piilottelua ja sittemmin Norjassa on kärynnyt huippuhiihtäjiä erikoisine juonenkäänteineen. Useat kansainväliset lajiliitot sulkivat venäläisurheilijat pois Rion olympialaisista.

Nyt tarvitaan ripeitä ja kovia toimia kansainvälisen urheilun puhdistamiseksi ja maineen palauttamiseksi. Lapset ja nuoret ihailevat menestyviä urheilijoita, joiden urheilumenestys saattaa sittemmin osoittautua kiellettyjen aineiden avulla saavutetuksi.

Suomen tulee vaikuttaa puhtaiden arvojen puolesta – nyt on luotava paine erityisesti rahoittajien kautta osoittaaksemme ettei dopingin käyttö ole hyväksyttävää.

Jätin hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, mitä hallitus aikoo tehdä kansainvälisessä urheilussa esiintyvän dopingin käytön estämiseksi ja antidopingtyön edistämiseksi. Löydät kirjallisen kysymyksen täältä: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_538+2016.aspx

Lue lisää:

Savon Sanomat: Keskustan Rossi vaatii hallitusta toimimaan dopingin kitkemiseksi

Irtopisteiden keruuta ja väärää propagandaa

Viime aikoina Suomessa on ollut nähtävissä valitettava kehitys, jossa hallituspuolueiden edustajat keräävät irtopisteitä harhaanjohtavilla tiedoilla ja muualta levitetään täysin väärää tietoa hallituksen esityksistä.

Esimerkiksi Kauppalehti uutisoi, että hallitus suunnittelee työmatka- ja kilometrikorvauksista luopumista. Väite ei pidä paikkaansa. Sipilän hallituksen tavoitteena on työllisyyden parantaminen. Tähän kuvaan ei sovi työnteon edellytysten heikentäminen. Keskusta puolustaa aina sitä, että kaikkialla Suomessa on mahdollista elää ja tehdä töitä.

Oppositio on ilakoinut suuresti hallituksen esityksellä indeksikorotusten leikkaamisesta, joka koskisi kaikkia etuuksia – siis myös veteraanien rintamalisää. Se tarkoittaisi 40 senttiä kuukaudessa rintamalisässä ja valtion budjetissa 200 000 euroa. Samalla unohtui kertoa, että hallitus on satsaamassa 40 miljoona euroa uutta rahaa veteraanien kuntoutukseen ja kotiin vietäviin palveluihin. Hallituspuolueiden valtiovarainvaliokuntien vastaavat ovat jo sopineet, ettei rintamalisän indeksileikkaustakaan toteuteta. Vaikka asia saatiin näyttämään erittäin negatiiviselta, on totuus pinnan raaputuksen jälkeen se, että veteraanien asema paranee. Tästä myös veteraanijärjestöt ovat kiitelleet.

Kokoomuksen opetusministeri Sanni Gran-Laasonen on kunnostautunut irtopisteiden keruulla. Ensin hän lausui epäselvästi yliopistojen pääomittamisesta kuin uutena asiana, vaikka siitä oli sovittu jo hallitusohjelmassa ja yhteisesti kehysriihessä – siis kauan ennen kuin suomalainen Bengt Holström palkittiin talousnobelilla. Gran-Laasonen vaati myös, että päätöksiä laajasta perhevapaaremontista pitäisi tehdä jo lähikuukausina. Se olisi täysin epärealistinen aikataulu eikä ole hallituksen yhteisesti sopiman linjan mukainen, jossa on päätetty tällä vaalikaudella keskittyä lapsiperheiden palveluiden parantamiseen.

Tässä ajassa kannattaakin olla aina hyvin kriittinen eri suunnista tuleville väitteille ja uutisille. Hallituskumppaneilta toivoisi irtiottojen sijaan keskittymään hallitusohjelman toteuttamiseen. Edellisen vaalikauden sinipunajohtoisten hallitusten epäonnistumiset soisi olevan vielä muistissa ja niistä opitun.

Markku Rossi

 

11.04.2019Lämmin kiitos!
01.03.2019Rossin läksiäispuhe Etyjissä: Pitää vain jaksaa neuvotella
12.02.2019Oikeuskanslerilta moitteet sisäministerille - kansanedustaja Rossi: Mykkäsen on otettava Kriisinhallintakeskuksen siirto uuteen valmisteluun
08.02.2019Uusi aluepolitiikka
01.02.2019Infra Oy etenee
13.12.2018Liikennepolitiikkaan saadaan nyt pitkäjänteisyyttä - lisärahoitus on välttämätöntä
05.12.2018Keskustan edustajat ovat tyytyväisiä eduskunnan jakovaran likkennehankkeisiin
07.11.2018Metsä on turvamme
23.10.2018Ulkolainen rekkaliikenne vihdoinkin maksamaan Suomen tiestön käytöstä
19.10.2018Uutiskirje: Irtisanomislain muutoksen tavoitteena on mahdollistaa uusien työpaikkojen syntyä
17.10.2018Puhe eduskunnassa Kriisinhallintakeskuksen siirtoasiassa
28.09.2018Rossi esittää valtion rahoitusta Nilsiän reitille, Konnekoskelle, Rautalammin museolle sekä Kuopio tanssii ja soi -festivaalin juhlavuodelle
26.09.2018ETA-maiden ulkopuolisten kiinteistöjen hankintaa on käsitelty eduskunnassa - esitykset eivät kuitenkaan edenneet
29.08.2018Liikenneturvallisuuspaketti tuo täsmäkorjauksia - budjetti ei paikkaa infran rahoitustarvetta
04.06.2018Markku Rossi ei asetu ehdolle eduskuntaan
23.05.2018Some-aikakauden infokratiaa
21.05.2018Puhe johtajaylilääkäri Jorma Penttisen eläkejuhlasymposiumissa
01.05.2018Aatteet ja arvot edellä - kansanedustaja Markku Rossi Keskustan vihreässä vapussa 2018
27.04.2018Markku Rossi kansallisen veteraanipäivän Kuopion kaupungin tervehdyksessä
12.04.2018Kansanedustaja Rossin kysymys Kriisinhallintakeskuksen siirtämisestä kyselytunnilla sisäministeri Mykkäselle
12.04.2018Vastine sisäministeri Mykkäselle: Kriisinhallintakeskuksen siirrolle ei perusteita
06.04.2018Kansanedustaja Markku Rossi: Kriisinhallintakeskuksen siirto Kuopiosta on törkeä keskittämispäätös
28.02.2018Keskustan Rossi ja Vehkaperä parlamentaarisen väylätyöryhmän raportista: Askeleita oikeaan suuntaan
24.01.2018Työ näkyy!
13.12.2017Keskustan kansanedustajat: eduskunnalta tärkeät panostukset terveyden edistämiseen ja liikenneturvallisuuteen
12.12.2017Kuopioon 1,7 miljoonan euron infrasatsaus
05.12.2017Hyvää itsenäisyyden juhlapäivää!
30.11.2017Veteraanien palvelut on turvattu
09.11.2017Keskustan Rossi paheksuu VM:n virvoitusjuomaverolinjaa
18.10.2017Keskustan kansanedustajat peräävät virvoitusjuomaveroon tolkkua
06.10.2017Keskustan Rossi esittää rahoitusta karjalan kielelle ja kulttuurille
04.10.2017Infra kärjessä
15.09.2017Markun uutiskirje: Työllisyyden ja turvallisuuden budjetti
31.08.2017Rossi: Suomen Neurokeskus sai perustamisrahoituksen
19.07.2017Kymmenen faktaa Fimeasta
05.07.2017Kansanedustaja Markku Rossin puhe terrorismista Etyjin kokouksessa Minskissä
22.06.2017Markun uutiskirje: Sipilä johti hallituskriisin onnistuneesti
09.06.2017Markun uutiskirje: Kriisinhallintakeskuksen paikka on Kuopiossa - Postilaki turvaa postinjakelun koko maassa
08.06.2017Savo-Karjalan kansanedustajien kannanotto Kriisinhallintakeskuksesta
08.06.2017Kannanotto: Keskustan pohjoissavolaiset kansanedustajat: Kriisinhallintakeskus pidettävä Kuopiossa
24.05.2017Markun uutiskirje: Fimea ei ole kauppatavaraa
06.05.2017Kuopion Kuorma-autoilijat ry:n 70-vuotisjuhlan tervehdyspuhe
01.05.2017Markku Rossi Keskustan Vihreässä vapussa Kuopiossa ja Suonenjoella: Työllisyys on kärjessä
27.04.2017Markku Rossi: Kuopion kaupungin tervehdys Veteraanipäivän juhlassa
26.04.2017Markun uutiskirje: puoliväliriihessa sovittiin turvallisuudesta, työllisyydestä ja huolenpidosta
25.04.2017Markku Rossi: Kuopion kaupungin tervehdys Sotilaspoikien Perinnekilta ry 25-vuotisjuhlassa
13.04.2017Markun uutiskirje: Kiitos luottamuksesta - iloista pääsiäistä!
08.04.2017Markun uutiskirje: Nyt äänestämään!
30.03.2017Markun uutiskirje: ehdolla kuntavaaleissa - yhdessä eteenpäin!
29.03.2017Itä-Suomeen on saatava lisää korjauspanostusta
01.03.2017Tervetuloa Markun kahveille 6.3. klo 10-13 Keskustan piiritoimistolle!
17.02.2017Markku Rossi osallistuu avioliittolain äänestyksiin
06.02.2017Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markku Rossin avauspuheenvuoro Kuopion kaupunginvaltuustossa 2017
25.01.2017Markku Rossi: Kuopion kaupungin tervehdyspuhe maaseutugaala 2017
18.01.2017Fimea pysyköön yhä Kuopiossa
13.01.2017Kansanedustaja Markku Rossi sairaus- ja kuntoutuslomalle
21.12.2016Markun uutiskirje: Rauhaisaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2017!
14.12.2016Tukea savolaiselle kulttuurille
14.12.2016Eduskunta elvyttää
07.12.2016Kolumni: Suomi nousee vakaasti
05.12.2016Markun uutiskirje: Maaseudun postinjakelu turvataan, hiilenmusta politiikka loppuu
18.11.2016Puhe Kuopion kaupungin vuosipäivän 2016 vastaanotolla
07.11.2016Markku Rossi: Postin kanto turvataan myös maaseudulla
28.10.2016Markun uutiskirje 6/2016: Postilaki uudistuu ja väärää propagandaa
26.10.2016Rossin keskustelualoite: 10 senttiä lisää maitolitraan
24.10.2016Markku Rossin avauspuhe Kuopion Mielenterveyspäivillä
22.10.2016Kuopion kaupungin tervehdys Suomen Ladun liittokokoukseen
21.10.2016Keskustan Rossi: Doping on kitkettävä kansainvälisestä urheilusta
13.08.2016Maanpuolustusjuhlan juhlapuhe Suonenjoella Karjalan lennoston vala- ja vakuutustilaisuudessa
17.06.2016Tour de Sky kaupungin vastaanoton puhe
15.06.2016Kuopio tanssii ja soi 2016 avajaispuhe
08.06.2016Kolumni: Suomi nousee
27.05.2016Pelastusopiston valmistujaisjuhlan juhlapuhe
01.05.2016Markku Rossi vappuna: Suomen uudistamista on jatkettava
18.04.2016Valtionyhtiö mahdollistaisi isot työllistävät liikennehankkeet
06.04.2016Keskustan Rossi: Hallituksen infrapolitiikka on menestys
03.03.2016Markku Rossi 60 vuotta - Tervetuloa juhlimaan!
17.02.2016Fimea pysyy Kuopiossa
13.02.2016Markku Rossin puhe Suomen Sahayrittäjät ry:n 70-vuotisjuhlassa
05.02.2016Keskustan Rossi iloitsee Jännevirran sillan rahoituksesta
29.01.2016Markku Rossin puhe Pohjois-Savon Maanpuolustusyhdistyksen 50-vuotisjuhlassa
21.12.2015Rauhallista Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta
10.12.2015Markun uutiskirje 14/2015: valtiovarainvaliokunnan budjettimietintö valmis - lisäyksiä 40 milj. euroa
06.12.2015Markku Rossin tervehdys Kuopion kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa
24.11.2015Ryhmäpuhe julkisen talouden suunnitelman selonteosta
20.11.2015Markun uutiskirje 13/2015: sote- ja aluehallintoratkaisu syntyi
23.10.2015Keskustan Rossilta kirjallinen kysymys 4H-yhdistysten valtionavun myöntämisperusteista
21.10.2015Väärin sammutettu
02.10.2015Markun uutiskirje 12/2015: Talouden sopeutusta ja kilpailukykyä
29.09.2015Sipilä johtaa Suomea
22.09.2015Puhe KYS:n Kaarisairaalan avajaisissa
10.09.2015Markun uutiskirje 11/2015: Talouden talvisota
06.07.2015Markku Rossin puhe Etyjin yleiskokouksessa: Uutta liennytystä
24.06.2015Opening Session: WHO European Healthy Cities Conference
18.06.2015Markun uutiskirje 10/2015 - Hyvää juhannusta!
27.05.2015Markku Rossin kannanotto: Teiden kunnostus alkaa!
21.05.2015Kevama Oy:n 50-vuotisjuhlan juhlapuhe
13.05.2015Puhe Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntakokouksessa
24.04.2015 19:00Markku Rossin kaupungin tervehdyspuhe Suomen ortodoksisen kirkkomuseon avajaisissa
23.04.2015Aleksi Eskelinen jatkaa kansanedustaja Markku Rossin avustajana

Näytä lisää »