Markun uutiskirje: Maaseudun postinjakelu turvataan, hiilenmusta politiikka loppuu

05.12.2016
Hyvä ystävä!

Imatran traagiset tapahtumat pysäyttivät meidät kaikki viikonlopun aikaan. Kolmen ihmisen järjetön murha saa tuntemaan sekä vihaa, surua että sääliä. Voimme vain ottaa hiljaisesti osaa viattomien uhrien läheisten syvään suruun ja toivoa, että samanlaista ei enää koskaan pääsisi tapahtumaan.

Viimeinen viikko on ollut melkoista politiikan mylläkkää mediassa Terrafamen, Juha Sipilän ja Ylen ympärillä. Näiden suhteen voisi todeta kaikille: jäitä hattuun. Kuohunnan alle jää merkittäviä tekoja, uudistuksia ja uutisia, jotka kertovat Suomen suunnan kääntymisestä.

Maaseudun postinjakelu turvataan viitenä päivänä viikossa

Postilain uudistuksen toinen vaihe on lähtenyt laajalle lausuntokierrokselle. Postilakia ja yleispalveluvelvoitetta uudistetaan niin, että postipalvelut turvataan myös maaseutualueilla vähintään viitenä päivänä viikossa. Jakelupalveluiden yhdistelyn sekä kilpailuttamisen myötä mahdollistetaan samalla uutta yrittäjyyttä koko maahan. Liikennekaaren mukanaan tuomat uudistukset mahdollistavat henkilö,-tavara- ja postikuljetusten yhdistämisen nykyistä joustavammin.

Sähköisen viestinnän myötä on täysin välttämätöntä löytää kansalaisten, lehtiyhtiöiden ja yritysten sekä Suomen Postin kannalta toimivia ratkaisuja niin lehtien jakeluun kuin myös muun postin kantoon. Tämä on historiallinen ratkaisu, jolla varmistetaan postipalveluiden saatavuus myös maaseutualueilla. Kyseessä on pysyvä ratkaisu, millä halutaan varmistaa sähköisen viestinnän lisääntyessä myös kansalaisten ja yritysten postipalveluiden kattava saatavuus ja jakelu.

Olin keskustelemassa postilain uudistuksesta ja kirjepostin tulevaisuudesta Ylen A-studiossa. Ohjelman näet Yle Areenasta: http://areena.yle.fi/1-3856322
 
Hiilenmusta politiikka loppuu, työpaikkoja koko Suomeen

Eduskunta keskusteli Olli Rehnin johdolla valmistellusta Suomen ilmasto- ja energiastrategiasta vuoteen 2030. Tätäkin uudistusta voi hyvällä syyllä kutsua historialliseksi. Suomen hiilenmusta politiikka muuttuu kun linjauksen mukaan kivihiilen käyttö lopetetaan kokonaan Suomessa vuoteen 2030 mennessä ja tuontiöljyn käyttö puolitetaan. Tilalle tulee Keskustan pitkäaikaisen linjan mukaisesti uusiutuva ja useimmiten kotimainen energia. Samalla visioitiin kokonaan päästöttömään ja hiilineutraaliin energiatalouteen siirtymistä vuoteen 2050 mennessä.

Ratkaisun myötä otetaan suorastaan jättimäinen harppaus kohti luonnonvarojemme kestävään hyödyntämiseen perustuvaa biotaloutta, joka on lupaavimpia mahdollisuuksia työpaikkoihin. Biotalous työllistää koko maassa. Ne eurot, jotka maksamme tuontiöljystä, kivihiilestä ja maakaasusta jäävät jatkossa kotimaahan. Jokainen prosenttiyksikön vähennys öljyn tuonnissa parantaa Suomen kauppatasetta vähintään viisi prosenttia.

Suomessa on suunnitteilla useita biotalouden investointeja. Niistä todennäköisesti ja toivottavasti moni muuttuu nyt todeksi. Moni investointi tehtäisiin myös Itä- ja Pohjois-Suomeen. Esimerkiksi Finnpulpin biotuotetehtaalla Kuopiossa tulee olemaan erittäin merkittävät ja laajat vaikutukset metsäisiin maakuntiimme. Hankkeen toteutuminen pitää varmistaa, luontoarvoja unohtamatta.

Kuluneella viikolla Suomi sai myös ison työvoiton EU:ssa kun komissio ehdottaa edistyneiden biopolttoaineiden käytön moninkertaistamista ja biomassan käyttöä Suomessa ei rajoiteta. Etukäteen arveltiin Suomen vaikuttamisen Brysselissä jälleen epäonnistuvan, mutta toisin kävi. Suomi on merkittävin edistynein biopolttoaineiden tuottaja, joten linjaus näkyy tulevaisuudessa uusina tehtaina ja työpaikkoina Suomessa.

Lisätietoja energia- ja ilmastostrategiasta: http://tem.fi/strategia2016
 
Kaavoituksen ja rakentamisen sääntely kevenee huomattavasti

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta. Lakiin on tulossa useita muutoksia, jotka helpottavat kaavoitusta ja rakentamisen luvitusta. Keskeiset uudistukset koskevat vähittäiskaupan suuryksiköiden sääntelyä, hajarakentamista, asemakaavoitusta sekä ELY-keskusten roolia. Uuden lain myötä yritysten toimintaedellytykset paranevat, rakentaminen vauhdittuu ja kunnat voivat sujuvammin kehittää aluettaan.

Lakimuutos tuo merkittävää helpotusta maaseudulle rakentamiseen. Jatkossa yleiskaava käy suoraan rakentamista ohjaavana kaavana kyläalueilla ja niiden ulkopuolisilla haja-asutusalueilla, joka joustavoittaa rakentamista. Maaseudun ranta-alueiden tiiviimpi rakentaminen helpottuu ja vapaa-ajan asunnon voi jatkossa muuttaa pysyvään asuinkäyttöön entistä joustavammin. Myös maatilan lisärakentaminen on jatkossa aiempaa helpompaa. Samalla ELY-keskusten valvonta- ja valitusoikeutta rajataan sekä aurinkopaneelien ja -keräinten lupamenettelyä selkeytetään.
 
Myös pääministeri on ihminen

Viimeisen viikon ajan julkinen keskustelu ja mylläkkä on käynyt tosiaan pääministeri Juha Sipilän ja Ylen ympärillä. Sipilä vaati journalistin ohjeiden mukaista mahdollisuutta kritiikin kohteena esittää oma näkemyksensä jo samassa yhteydessä kun hänestä uutisoidaan. Sipilä on myöntänyt, että läheisiään ja sukulaisiaan koskenut uutisointi meni tunteisiin, josta seurauksena oli voimakas palaute Ylelle. Myös pääministeri on ihminen, jolla on tunteet ja joskus hermot voi palaa. Hän on pahoitellut asiaa ryhdikkäästi toimittajalle ja Ylelle.

Oppositio tietysti syyttää Sipilää Ylen painostamisesta. Sipilä on kiistänyt tämän ja Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen on todennut, että Yle on tehnyt täysin itsenäisesti omat journalistiset linjaukset. Jokainen voi itse päätellä julkistetuista viesteistä, onko pääministeri painostanut. Oma tulkintani on selvä: kyse ei ole missään määrin painostamisesta.

Nyt keskustelu on kääntynyt Yleen ja sen journalistisiin linjauksiin. Entisenä toimittajana tiedän hyvin, että hyvään journalismiin kuuluu asioiden suhteuttaminen oikeisiin mittakaavoihin. Toimitus ei voi liiallisella vyörytyksellä asettautua osapuoleksi. Päätoimittaja Atte Jääskeläinen on avannut Ylen journalistista linjaa vastineessaan Suomen Kuvalehdelle.

Asiaa kommentoi erittäin hyvin Savon Sanomien kokenut toimittaja Vesa Kärkkäinen. Suosittelen lukemaan tämän kommentin!

Juha Sipilän hallituksella on iso ja kansakunnan kannalta tärkein työ laittaa Suomi kuntoon. Julkisuus synnyttää kuohuntaa ja aallokkoa, mutta pääministeri ansaitsee täyden tuen tässä työssä.
 
Suomi itsenäinen 99 vuotta

Nyt juhlitaan Suomen itsenäisyyttä, samalla käynnistyy Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi. Se on sukupolvemme merkittävin juhlavuosi ja näkyy monin tavoin isänmaassamme sekä myös eduskunnan toiminnassa.  Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teemana on Yhdessä. Muistetaan tämä vuoden jokaisena päivänä.

Toivotan Sinulle ja läheisillesi hyvää ja arvokasta Suomen itsenäisyyden juhlapäivää ja koko juhlavuotta!

Markku Rossi
11.04.2019Lämmin kiitos!
01.03.2019Rossin läksiäispuhe Etyjissä: Pitää vain jaksaa neuvotella
12.02.2019Oikeuskanslerilta moitteet sisäministerille - kansanedustaja Rossi: Mykkäsen on otettava Kriisinhallintakeskuksen siirto uuteen valmisteluun
08.02.2019Uusi aluepolitiikka
01.02.2019Infra Oy etenee
13.12.2018Liikennepolitiikkaan saadaan nyt pitkäjänteisyyttä - lisärahoitus on välttämätöntä
05.12.2018Keskustan edustajat ovat tyytyväisiä eduskunnan jakovaran likkennehankkeisiin
07.11.2018Metsä on turvamme
23.10.2018Ulkolainen rekkaliikenne vihdoinkin maksamaan Suomen tiestön käytöstä
19.10.2018Uutiskirje: Irtisanomislain muutoksen tavoitteena on mahdollistaa uusien työpaikkojen syntyä
17.10.2018Puhe eduskunnassa Kriisinhallintakeskuksen siirtoasiassa
28.09.2018Rossi esittää valtion rahoitusta Nilsiän reitille, Konnekoskelle, Rautalammin museolle sekä Kuopio tanssii ja soi -festivaalin juhlavuodelle
26.09.2018ETA-maiden ulkopuolisten kiinteistöjen hankintaa on käsitelty eduskunnassa - esitykset eivät kuitenkaan edenneet
29.08.2018Liikenneturvallisuuspaketti tuo täsmäkorjauksia - budjetti ei paikkaa infran rahoitustarvetta
04.06.2018Markku Rossi ei asetu ehdolle eduskuntaan
23.05.2018Some-aikakauden infokratiaa
21.05.2018Puhe johtajaylilääkäri Jorma Penttisen eläkejuhlasymposiumissa
01.05.2018Aatteet ja arvot edellä - kansanedustaja Markku Rossi Keskustan vihreässä vapussa 2018
27.04.2018Markku Rossi kansallisen veteraanipäivän Kuopion kaupungin tervehdyksessä
12.04.2018Kansanedustaja Rossin kysymys Kriisinhallintakeskuksen siirtämisestä kyselytunnilla sisäministeri Mykkäselle
12.04.2018Vastine sisäministeri Mykkäselle: Kriisinhallintakeskuksen siirrolle ei perusteita
06.04.2018Kansanedustaja Markku Rossi: Kriisinhallintakeskuksen siirto Kuopiosta on törkeä keskittämispäätös
28.02.2018Keskustan Rossi ja Vehkaperä parlamentaarisen väylätyöryhmän raportista: Askeleita oikeaan suuntaan
24.01.2018Työ näkyy!
13.12.2017Keskustan kansanedustajat: eduskunnalta tärkeät panostukset terveyden edistämiseen ja liikenneturvallisuuteen
12.12.2017Kuopioon 1,7 miljoonan euron infrasatsaus
05.12.2017Hyvää itsenäisyyden juhlapäivää!
30.11.2017Veteraanien palvelut on turvattu
09.11.2017Keskustan Rossi paheksuu VM:n virvoitusjuomaverolinjaa
18.10.2017Keskustan kansanedustajat peräävät virvoitusjuomaveroon tolkkua
06.10.2017Keskustan Rossi esittää rahoitusta karjalan kielelle ja kulttuurille
04.10.2017Infra kärjessä
15.09.2017Markun uutiskirje: Työllisyyden ja turvallisuuden budjetti
31.08.2017Rossi: Suomen Neurokeskus sai perustamisrahoituksen
19.07.2017Kymmenen faktaa Fimeasta
05.07.2017Kansanedustaja Markku Rossin puhe terrorismista Etyjin kokouksessa Minskissä
22.06.2017Markun uutiskirje: Sipilä johti hallituskriisin onnistuneesti
09.06.2017Markun uutiskirje: Kriisinhallintakeskuksen paikka on Kuopiossa - Postilaki turvaa postinjakelun koko maassa
08.06.2017Savo-Karjalan kansanedustajien kannanotto Kriisinhallintakeskuksesta
08.06.2017Kannanotto: Keskustan pohjoissavolaiset kansanedustajat: Kriisinhallintakeskus pidettävä Kuopiossa
24.05.2017Markun uutiskirje: Fimea ei ole kauppatavaraa
06.05.2017Kuopion Kuorma-autoilijat ry:n 70-vuotisjuhlan tervehdyspuhe
01.05.2017Markku Rossi Keskustan Vihreässä vapussa Kuopiossa ja Suonenjoella: Työllisyys on kärjessä
27.04.2017Markku Rossi: Kuopion kaupungin tervehdys Veteraanipäivän juhlassa
26.04.2017Markun uutiskirje: puoliväliriihessa sovittiin turvallisuudesta, työllisyydestä ja huolenpidosta
25.04.2017Markku Rossi: Kuopion kaupungin tervehdys Sotilaspoikien Perinnekilta ry 25-vuotisjuhlassa
13.04.2017Markun uutiskirje: Kiitos luottamuksesta - iloista pääsiäistä!
08.04.2017Markun uutiskirje: Nyt äänestämään!
30.03.2017Markun uutiskirje: ehdolla kuntavaaleissa - yhdessä eteenpäin!
29.03.2017Itä-Suomeen on saatava lisää korjauspanostusta
01.03.2017Tervetuloa Markun kahveille 6.3. klo 10-13 Keskustan piiritoimistolle!
17.02.2017Markku Rossi osallistuu avioliittolain äänestyksiin
06.02.2017Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markku Rossin avauspuheenvuoro Kuopion kaupunginvaltuustossa 2017
25.01.2017Markku Rossi: Kuopion kaupungin tervehdyspuhe maaseutugaala 2017
18.01.2017Fimea pysyköön yhä Kuopiossa
13.01.2017Kansanedustaja Markku Rossi sairaus- ja kuntoutuslomalle
21.12.2016Markun uutiskirje: Rauhaisaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2017!
14.12.2016Tukea savolaiselle kulttuurille
14.12.2016Eduskunta elvyttää
07.12.2016Kolumni: Suomi nousee vakaasti
05.12.2016Markun uutiskirje: Maaseudun postinjakelu turvataan, hiilenmusta politiikka loppuu
18.11.2016Puhe Kuopion kaupungin vuosipäivän 2016 vastaanotolla
07.11.2016Markku Rossi: Postin kanto turvataan myös maaseudulla
28.10.2016Markun uutiskirje 6/2016: Postilaki uudistuu ja väärää propagandaa
26.10.2016Rossin keskustelualoite: 10 senttiä lisää maitolitraan
24.10.2016Markku Rossin avauspuhe Kuopion Mielenterveyspäivillä
22.10.2016Kuopion kaupungin tervehdys Suomen Ladun liittokokoukseen
21.10.2016Keskustan Rossi: Doping on kitkettävä kansainvälisestä urheilusta
13.08.2016Maanpuolustusjuhlan juhlapuhe Suonenjoella Karjalan lennoston vala- ja vakuutustilaisuudessa
17.06.2016Tour de Sky kaupungin vastaanoton puhe
15.06.2016Kuopio tanssii ja soi 2016 avajaispuhe
08.06.2016Kolumni: Suomi nousee
27.05.2016Pelastusopiston valmistujaisjuhlan juhlapuhe
01.05.2016Markku Rossi vappuna: Suomen uudistamista on jatkettava
18.04.2016Valtionyhtiö mahdollistaisi isot työllistävät liikennehankkeet
06.04.2016Keskustan Rossi: Hallituksen infrapolitiikka on menestys
03.03.2016Markku Rossi 60 vuotta - Tervetuloa juhlimaan!
17.02.2016Fimea pysyy Kuopiossa
13.02.2016Markku Rossin puhe Suomen Sahayrittäjät ry:n 70-vuotisjuhlassa
05.02.2016Keskustan Rossi iloitsee Jännevirran sillan rahoituksesta
29.01.2016Markku Rossin puhe Pohjois-Savon Maanpuolustusyhdistyksen 50-vuotisjuhlassa
21.12.2015Rauhallista Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta
10.12.2015Markun uutiskirje 14/2015: valtiovarainvaliokunnan budjettimietintö valmis - lisäyksiä 40 milj. euroa
06.12.2015Markku Rossin tervehdys Kuopion kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa
24.11.2015Ryhmäpuhe julkisen talouden suunnitelman selonteosta
20.11.2015Markun uutiskirje 13/2015: sote- ja aluehallintoratkaisu syntyi
23.10.2015Keskustan Rossilta kirjallinen kysymys 4H-yhdistysten valtionavun myöntämisperusteista
21.10.2015Väärin sammutettu
02.10.2015Markun uutiskirje 12/2015: Talouden sopeutusta ja kilpailukykyä
29.09.2015Sipilä johtaa Suomea
22.09.2015Puhe KYS:n Kaarisairaalan avajaisissa
10.09.2015Markun uutiskirje 11/2015: Talouden talvisota
06.07.2015Markku Rossin puhe Etyjin yleiskokouksessa: Uutta liennytystä
24.06.2015Opening Session: WHO European Healthy Cities Conference
18.06.2015Markun uutiskirje 10/2015 - Hyvää juhannusta!
27.05.2015Markku Rossin kannanotto: Teiden kunnostus alkaa!
21.05.2015Kevama Oy:n 50-vuotisjuhlan juhlapuhe
13.05.2015Puhe Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntakokouksessa
24.04.2015 19:00Markku Rossin kaupungin tervehdyspuhe Suomen ortodoksisen kirkkomuseon avajaisissa
23.04.2015Aleksi Eskelinen jatkaa kansanedustaja Markku Rossin avustajana

Näytä lisää »